Spitalul Municipal de Urgență Roman ar putea să piardă din numărul de paturi pe care le are la acest moment. Un masterplan regional privind serviciile de sănătate în regiunea Nord-Est propune schimbări semnificative la nivelul spitalelor din toată Moldova. Masterplanul a fost realizat în 2016, folosindu-se informațiile din anii 2014 și 2015, dar nu a fost pus în discuție până acum.
Luni, 25 februarie, directorii de spitale din regiunea nord-est s-au întâlnit la Iași și au discutat, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Discuțiile au durat mai bine de trei ore și s-au încheiat fără o concluzie certă, urmând ca managerii spitalelor din fiecare județ să aibă o întâlnire separată cu cei de la Ministerul Sănătății.
„Ni s-a spus că vor fi schimbări, dar nu s-a luat o decizie. Până pe 19 martie, managerii de spital din fiecare județ vor merge la București și vor discuta propunerile care noi le avem. Ni s-a cerut să facem propuneri și noi am făcut deja un memoriu. Principala nemulțumire a fost că se vorbește despre reduceri de costuri la spitale, în condițiile în care nu se oferă o alternativă. Se dorește dezvoltarea medicine de familie și a asistenței sociale și noi, directorii de spitale, am spus că de acolo ar trebui să înceapă schimbările: să fie cabinete de familie mai bine dotate, iar medicii de familie să poată face mai multe investigații. Implicit, numărul celor care vor ajunge la spital și zilele de internare vor scădea.”
dr. Maria Andrici, director general Spitalul Municipal de Urgență Roman
Masterplanul pentru serviciile de sănătate ar urma să se implementeze după ce spitalul regional Iași ar deveni realitate. Dacă e să credem autoritățile, acest lucru se va întâmpla în 2026. Spitale mici, precum cel de la Bicaz (care a fost închis în 2011, ca urmare a unui ordin de ministru, redeschis ulterior) ar urma să fie transformate în spitale pentru bolnavi cronici.
0 Comentarii