Ce face UE pentru mine!? Mai multe drepturi pentru utilizatorii de telecomunicații

de | 08/04/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

În decembrie 2018, Uniunea Europeană a adoptat noi norme care vor garanta că toți cetățenii, inclusiv cei cu dizabilități, au acces la servicii de comunicații accesibile, cum ar fi internetul. La insistențele Parlamentului European, din mai 2019, apelurile către o altă țară din Uniune nu vor costa mai mult de 19 cenți pe minut, iar trimiterea unui SMS va costa cel mult 6 cenți.

Noile reguli vor aduce beneficii consumatorilor și îi vor proteja, indiferent dacă utilizează servicii tradiționale, cum ar fi apelurile telefonice, SMS-urile sau aplicațiile pe internet, cum ar fi cele folosite pe smartphone. La rezilierea contractului, consumatorii vor putea să-și păstreze vechiul număr de telefon o perioadă de până la o lună, iar creditul preplătit neutilizat va fi rambursat. De asemenea, dacă există probleme legate de schimbarea furnizorilor, consumatorii vor avea dreptul la despăgubiri. Contractele vor fi mai transparente, iar fiecare țară va trebui să ofere un instrument care să le permită consumatorilor să compare tarifele și ofertele. Și utilizatorii pachetelor de servicii sunt mai bine protejați. De exemplu, veți putea anula un întreg pachet de servicii, dacă aveți dreptul de a rezilia oricare dintre părțile acestuia.

Noua lege include și reguli care întăresc securitatea împotriva amenințărilor de tipul pirateriei informatice sau programelor malware. Persoanele aflate într-o situație de urgență majoră sau în caz de catastrofă vor fi alertate prin SMS sau aplicații mobile. În fine, aceste reguli înlesnesc investițiile în infrastructură pentru a îmbunătăți conectivitatea, accesul și crearea de noi rețele 5G în Europa. Urmează acum ca țările Uniunii să pună în aplicare noile reguli în legislația națională, astfel încât, până la 20 decembrie 2020, acestea să se aplice integral.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.