În ultimii doi ani venituriile primăriilor au scăzut considerabil de la un la altul. A fost mai întâi „reforma fiscală”, adică trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și diminuarea impozitului de la 16 la 10%, lucru care a făcut din primării victime colaterale. Primăria municipiului Roman a fost văduvită astfel de 7,6 milioane de lei dar bugetul a fost ulterior echilibrat cu 9,9 milioane lei din cote de TVA, conform declarației primarului Lucian Micu. Anul acesta, conform aceleași declarații, primăria va primi 11 milioane de lei iar din aceștia 9,6 milioane vor fi cheltuiți cu serviciile sociale ce au trecut de la guvern la autoritățile locale.
„Bugetul pe acest an permite doar asigurarea funcționării primăriei și nu permite nicio investiție. Încercăm să facem în aceste zile câteva calcule pentru a identifica măcar câteva sume de bani necesare cofinanțării proiectelor europene pentru a nu le pune în pericol.”
Lucian Micu
În ciuda faptului că declară că e greu să găsească banii necesari pentru partea de cofinanțare a lucrărilor efectuate pe fonduri europene, Lucian Micu susține că, totuși, acestea sunt salvatoare pentru evoluția orașului.
„Practic observăm cu toții că singura soluție pentru dezvoltarea municipiului Roman o reprezintă fondurile europene acolo unde noi avem depuse proiecte în valoare de 35 milioane de euro”
Lucian Micu
În acest moment se lucrează la reabilitarea blocul 33 de pe strada Anton Pann, la construcția parcului Jora și se pregătește documentația pentru licitația lucrării la parcul Zăvoi.
Tot din cauza bugetului neîndestulător, proiectul de bugetare participativă și finanțarea ONG-urilor locale sunt puse sub semnul întrebării, acestea urmând a fi „jertifite” pentru cofinanțarea proiectelor europene.
0 Comentarii