Alegeri europarlamentare: un clasament al activității celor aleși în 2014

de | 05/05/2019 | Național, Politică

Pe 26 mai sunt alegeri europarlamentare și vom decide cine vor fi cei 32 de parlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European. Dar ce au făcut cei care au fost timp de cinci ani eurodeputați?

Conform site-ului MEPsRanking.eu, eurodeputații  români au fost destul de activi. Într-un clasament al prezențelor, primii cinci eurodeputați sunt: Cristian Preda (100%), Claudia Țapardel (98,19%), Csaba Sogor (97,83%), Theodor Stolojan (97,83%), Daniel Buda (97,46%). Cei care au lipsit cel mai mult sunt: Daciana Sârbu (77,17%), Cristian Bușoi (75%), Ramona Mănescu (69,57%), Cătălin Ivan (69,20%), Damian Drăghici (67,03%)..

Clasamentul se schimbă când vine vorba de numărul de raporte pe care le-a făcut fiecare eurodeputat. A fi raportor pentru o propunere legislativă înseamnă a face ca o idee, un proiect, să ajungă în fața celor peste 700 de membri ai PE și să fie supus votului. Reprezintă o muncă laborioasă, runde de negocieri și multe discuții pentru a explica importanța și urgența proiectului în cauză. Europarlamentarii români cu cele mai multe raporte: Marian-Jean Marinescu (15), Siegfred Mureșan (14), Cristian Preda (12), Monica Macovei (8), Norica Nicolai (7). În schimb, Victor Boștinaru, Andi Cristea, Laurențiu Rebega, Traian Ungureanu și Gabriela Zoană nu au niciun raport semnat în calitate de raportor principal.

Cele mai multe „roll-call votes” sau voturi înregistrate (adică cele în care se menționează numele eurodeputatului și modul în care acesta a votat) sunt în dreptul următorilor demnitari: Cristian Preda, Maria Grapini, Theodor Stolojan, Claudia Țapardel și Daniel Buda. Iar cele mai puține, în dreptul lui: Damian Drăghici, Cristian Bușoi, Cătălin Ivan, Ramona Mănescu, Mircea Diaconu.

În ceea ce privește scorul general al activității din Parlamentul European, pe primele cinci locuri sunt: Ioan-Mircea Pașcu, Adina Vălean, Cristian Preda, Norica Nicolai, Marian-Jean Marinescu. Codașii clasamentului sunt: Răzvan Popa, Mihai Țurcanu, Traian Ungureanu, Ramona Mănescu și Damian Drăghici (cel mai slab scor înregistrat).

De precizat că analiza pe care o oferă MEPsRanking.eu este una cantitativă; așadar, nu analizează impactul pe care activitățile eurodeputaților români le-au avut și în ce mod au schimbat acestea viața românilor și a celorlalți europeni.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.