Cât adevăr este în ceea ce spun politicienii?

de | 14/05/2019 | Mișcare Civică, Național

Declarațiile oamenilor politici sunt, nu de puține ori, cel puțin ambigue, iar campania electorală ne aduce în atenție tot mai multe afirmații ale actorilor politici și ne face să ne întrebăm tot mai des: Cât adevăr este în ceea ce spun politicienii?

Un răspuns îl dau Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, prin proiectul Detectorul de Minciuni.

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

Alegem declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificăm cât de corecte sunt. Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici. Proiectul a luat naștere din dorința organizațiilor partenere de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor pot influența deciziile cetățenilor.”   

comunicat organizatori    

Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții din rețeaua PressHub și din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM.

Dacă vreți să ne raportați potențialele dezinformări din media, o puteți face pe platforma www.detectoruldeminciuni.presshub.ro . Aici se regăsesc subiecte din media verificate de jurnaliști, dar și detalii legate de proiect și de modul de lucru.

Jurnalistul inRoman.ro Teo Rusu a verificat deja o afirmație a președintelului PSD, Liviu Dragnea: „Creșterea prețurilor a anulat creșterile de salarii și pensii (…) este o minciună. ” (link pe afirmație pentru a citi articolul prin care această declarație a fost verificată)

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.