Secții de votare cu mucegai și igrasie, fără toalete

de | 22/05/2019 | Rural, Social

Secțiile de votare înseamnă, pentru alegători, un loc unde petrec câteva minute pentru exercitarea dreptului de vot. Pentru membrii comisiilor de votare și pentru polițiștii și jandamrmii care trebuie să păzească aceste obiective, secțiile sunt locuri în care petrec o zi întreagă. 

Lidrul Sindicatului Polițiștilor din România (SPR) Diamantul Neamț a făcut o sesizare către inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț prin care a exemplificat care este situația mai multor secții de votare din județ. 

Conform documentului, aceste situații sunt cunoscute de ani buni, exemple sunt mai multe decât cele descrise, dar autoritățile locale nu au luat nicio măsură pentru a schimba starea lucrurilor. 

Aproape un sfert din numărul spațiilor amenajate pentru secții de votare nu au aviz de securitate la incendiu și nici analiză de risc privind paza și protecția obiectivului. Cazuri declarate improprii – și cunoscute de noi din experiențele scrutinelor anterioare – nu au fost remediate în decursul timpurilor. Nu înțelegem cum s-a preconiza desfășurarea alegerilor în căminul cultural de la Bistricioara (în încăperi cu igrasie și mucegai), la grădinița din Bodeștii de Jos (în mizeri și fără toaletă); la Gârcina, autoritățile <omenesc> personalul care asigură paza secției cu câte o saltea pe podea! La Almaș, secția de votare este amenajată în altă școală abandonată, fără minime condiții de igienă și fără toaletă, aceeași situație la Răucești. La Pipirig și Săvești, comuna Răucești, ne sunt semnalate – drept <supliment> de tratament uman, prezența rozătoarelor. La Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, secția este amenajată într-o școală dezafectată, cu acoperișul spart, iar apa de ploaie se scurge pe pereți.

Vitalie Josanu, lider SPR Diamantul Neamț

Probleme ar mai fi și la alte secții de votare din județ: în Lunca Moldovei, comuna Păstrăveni, polițistul ar urma să fie adăpostit într-o magazie, iar în Zvotonești, comuna Timișești, secția de votare este amenajată în praznicarul bisericii. 

Liderul de sindicat al SPR Diamantul Neamț cere conducerii Poliției județene să ia atitudine și să refuze luarea în pază a secțiilor cu probleme. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.