Polițiștii par să nu aprecieze spiritul civic și, prin urmare, nu consideră normal să îl promoveze. Pe data de 22 mai, o femeie de bună-credință s-a prezentat la Poliția municipiului Roman cu un portofel ce nu conținea niciun fel de act de identitate, dar care avea înăuntru aproximativ 100 de lei.
Gestul este lădabil, dar presa nu ar fi aflat despre spiritul civic al femeii (care merită dată de exemplu) dacă polițiștii nu ar fi fost în imposibilitatea de a găsi, până la această dată, proprietarul de drept al portofelului.
Deși în comunicatul de presă emis marți, 11 iunie, se folosesc expresii precum “înalt spirit civic”, “rol activ în viața comunității”, momentul în care a fost emis comunicatul și modalitatea în care este redactat (la care se daugă momentul în care purtătorul de cuvânt a fost anunțat despre eveniment) arată că polițștii vor să scape de portofel și să închidă dosarul cât mai repede. Ceea ce, evident că nu este rău, dar oamenii cu spirit civic și cu bună-credință merită să fie promovați cu adevărat.
În alte părți (țări) se organizează adevărate evenimente prin care cetățenii care fac astfel de gesturi sunt prezentați public ca exemple. Este o modalitate de a implementa în societate lucrurile bune, constructive, de a-i încuraja și pe alții să procedeze la fel. Sunt lucruri pentru care nu este nevoie de investiții de sute de mii de lei, dar care ajută în ambele sensuri: societatea mai vede și partea plină a paharului, iar polițiștii sunt percepuți ca oameni de încredere, care fac echipă cu cetățenii. Ceea ce, evident, ne dorim cu toții.
0 Comentarii