Președintele CJ Harghita jubilează, autoritățile de la Neamț așteaptă motivarea

de | 27/06/2019 | Județean, Justiție

Cheile Bicazului aparțin județului Harghita, a decis Tribunalul Prahova. Este o hotărâre a instanței de fond, la care se poate face recurs. Iar dacă autoritățile din Neamț au reacționat mai târziu, într-o postare din 13 iunie de pe site-ul personal, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  prezintă victoria în instanța de fond aproape ca fiind definitivă. Postarea lui Csaba a fost publicată doar în limba maghiară. 

Redăm mai jos comunicatul lui Borboly Csaba, tradus cu ajutorul unui coleg de presă care cunoaște limba maghiară: 

Am câștigat! După aproape 10 ani de procese unul dintre litigiile teritoriale s-a rezolvat După aproape 10 ani de muncă Consiliul Jud.Harghita a câștigat la fond, în Ploiești, procesul cu jud.Neamț. Unul dintre litigiile vizând hotarele pare să se resolve datorită muncii noastre de mai mulți ani. Jud.Harghita nu a acceptat anexarea Cheilor Bicazului de către jud.Neamț așa că l-a convins pe primarul de atunci al Gheorgheniului să apeleze împreună la justiție. Zece instanțe diferite au judecat și au strămutat din nou și din nou cazul considerat prea delicat. „Le multumesc colegilor mei juriști că au reprezentat cazul în acești 10 ani în 10 instanțe și nu au renunțat și nici speranța nu i-a părăsit. Munca susținută a rodit, iar sentința de azi recunoaște că teritoriul în litigiu aparție jud.Harghita, iar indicatorul așezat spre interiorul zonei de agrement de la Lacul Roșu este plasat ilegal”, a spus președintele CJ Harghita, Borboly Csaba. Președintele CJ Harghita crede important faptul că s-a dus o activitate serioasă și consecventă și că nu s-au bazat pe o atmosferă generatoare de tensiuni. Și în cazul Valea Uzului ar fi necesară o atitudine similară, adică muncă susținută și consecventă la caz. „În locul provocărilor, tensiunilor, înscenărilor inutile rog pe toată lumea să ne sprijine și să ne ajute să ducem în justiție cazul cimitirului din Valea Uzului și să ne câștigăm dreptatea în fața instanței. Să dovedim că teritoriul aparține jud.Harghita”, a adăugat președintele CJ Harghita.

Borboly Csaba este cunoscut, printre altele, pentru susținerea declarată față de autonomia ținutului secuiesc. El a cerut locuitorilor județului să arboreze în continuare steagul ținutului secuiesc, în ciuda unei decizii definitive a instanței. Anul acesta, Csaba a decis închiderea cimitirului de la Valea Uzului, ulterior fiind amendat de autorități.

Abia joi, 27 iunie, a prezentat public un punct de vedere și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene:

Am luat act de hotărârea PROVIZORIE a Instanței din dosarul nr.1417/105/2011, ce privește stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni și teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei. Vom aștepta motivarea acestei hotărâri care nu este definitivă, pentru a cunoaște considerentele care au stat la baza soluției Tribunalului Prahova și în termenul legal de 15 zile de la comunicare vom promova recurs împotriva ei. La prima vedere, pare o neconcordanță în felul cum s-au apreciat limitele județelor, instanța apreciind ca fiind limita de județ drumul național DN12 Gheorgheni – Lacul Roșu, ținând cont de HG 540/2000, care reglementează categoriile funcționale ale drumurilor publice, și nu de Legea nr. 2 din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României. Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate ale județului Neamţ. Așa au fost și așa trebuie să rămână!

Județul Harghita are litigii teritoriale și cu alte județe: 

Litigii cu judeţul Mureş
1. Municipiul Topliţa – Comuna Lunca Bradului
2. Comuna Praid – Oraşul Sovata
3. Comuna Săcel – Comuna Veţca

Litigii cu judeţul Covasna
1. Comuna Tuşnad – Comuna Bixad

Litigii cu judeţul Neamţ
1. Municipiul Gheorgheni – Comuna Bicaz-Chei
2. Municipiul Gheorgheni – Comuna Dămuc

Litigii cu judeţul Bacău
1. Comuna Frumoasa – Comuna Agăş
2. Comuna Ciucsângeorgiu – Comuna Agăş
3. Comuna Păuleni-Ciuc – Comuna Agăş
4. Comuna Ciucsângeorgiu – Comuna Asău
5. Comuna Ciucsângeorgiu – Oraşul Dărmănesti
6. Comuna Sânmartin – Oraşul Dărmănesti

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.