Viorica Agarici, omagiată în centrul orașului: “Vă mulțumesc pentru ce ați făcut pentru bunica”

de | 03/07/2019 | Actualitate, Local

Ziua de 3 iulie 1941 este cea care a schimbat viața multor evrei români și a făcut din Viorica Agarici o eroină. În acea zi, președinta Crucii Roșie Roman a convins autoritățile că și evreii “sunt oameni” și că merită să fie ajutați, în drumul lor spre lagărul de concentrare de la Călărași. 

Astăzi, la 78 de ani distanță, omagierea celei care s-a așezat în fața trenului morții s-a făcut printr-o expoziție inedită amplasată în centrul Romanului. Două vagoane ca cele din al doilea război mondial au fost reconstituite, iar la interior, vizitorii pot vedea, citi și asculta mărturii ale tragicelor evenimente de atunci. 

Vernisajul expoziției s-a făcut în prezența mai multor autorități locale și județene, precum și a unuia dintre nepoții eroinei de la Roman. 

vernisaj Viorica Agarici Gheorghe Agarici

Doresc să mulțumesc în numele familiei organizatorilor celor două expoziții muzeale, de la București și, respectiv de la Roman, Consiliului Județean Neamț, Comunității Evreiești din România și, nu în ultimul rând, autorităților locale ale municipiului Roman pentru efortul depus pentru organizarea acestui eveniment în memoria bunicii mele și a celor câteva sute de evrei români salvați de la pieire dintr-un tren al morții. În acea zi toridă de 3 iulie 1941, Viorica Agarici își exercita atribuțiile, acordând îngrijiri răniților din vagoanele oprite pe peron. Perseverentă din fire, săritoare, dornică să ajute oamenii, a salvat aproape 1.000 de evrei prin curajul ei.

Gheorghe Agarici, nepotul Vioricăi Agarici
vernisaj Viorica Agarici 2

Aduc laude celor care au avut ideea organizării acestei manifestări comemorative, închinată unei mari personalități. Roman este un oraș foarte important pe harta țării. Este din ce în ce mai bine cunoscut, nu numai în țară, ci și peste hotare. La Roman au trăit majoritari și minoritari împreună și au făurit lucruri de seamă. Romanul s-a dovedit a fi ceva în România, a dat personalități. Iar una dintre aceste personalități este Viorica Agarici. An de an, comunitățile evreiești din Roman și Iași comemorează acest eveniment. În ultimii ani, doi ambasadori ai Israelului au vizitat cimitirul evreiesc, au participat la ceremonie și au rămas profund impresionați.

Iancu Vexler, președintele Comunității Evreiești Roman
vernisaj Viorica Agarici Lucian Micu

Vă mulțumesc pentru faptul că v-ați alăturat romașcanilor pentru a-i cinsti pe înaintașii noștri. Viorica Agarici ocupă un loc special în inimile noastre, ale romașcanilor, pentru curajul de care a dat dovadă, dar și pentru dorința foarte mare de a face dreptate. Sunt mândru că am participat la evenimentul din februarie de la București și pentru că că am reușit să aducem această expoziție la Roman, pentru a vedea cu toții umanitatea gestului Vioricăi Agarici. Și mai cred că fiecare dintre noi trebuie să purtăm în sufletul nostru o parte din Viorica Agarici. Pentru că așa putem face mai bine, doar așa putem să ne ajutăm semenii, doar împreună putem să facem dreptate.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman
vernisaj Viorica Agarici Daniela Soroceanu

După ce în luna martie a fost omagiată la București, la Palatul Parlamentului sub Patronajul Camerei Deputaților, în prezența mai multor ambasadori, parlamentari, reprezentanți ai Guvernului, ai comunității evreiești și instituțiilor de cultură din țară, viața și activitatea Vioricăi Agarici, un adevărat erou al României și al Israelului, este prezentată și aici, la Roman, în cadrul acestui vernisaj. De ce Roman? Pentru că exact acum 78 de ani, chiar în pe 3 iulie, Viorica Agarici, în calitate de șef al Filialei Roman a Societății Naționale de Cruce Roșie, a dat dovadă de autoritate și de dârzenie, salvând de la pieire sute de evrei români dintr-un tren al morții, care veneau de la Iași și erau deportați spre lagărul de la Călărași. Momentul de curaj și patriotism s-a desfășurat în Gara din municipiul Roman, iar pentru toate aceste acte de eroism, Viorica Agarici a primit, post-morten, din partea statului Israel, titlul și diploma de ”Drepți între popoare”.

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț
vernisaj Viorica Agarici 1

La împlinirea a 78 de ani de la evenimentul petrecut în gara din Roman, de eroina Viorica Agarici, președintă la acea vreme a Societății Naționale Crucea Roșie, a salvat de la moarte sute de cetățeni români de origine evreiască, deschizând vagoanele trenului morții și oferind ajutor umanitar, dând dovadă în cel mai înalt grad de umanism și de un curaj dus până la extrem. Plecând de la principiile fundamentale ale mișcărilor internaționale de Cruce Roșie, Viorica Agarici a făcut imposibiliul. Azi asistăm la o lecție de istorie, scrisă pe o pagină neagră din trecutul umanității care, categoric, nu trebuie să se mai repete. Tot azi este un prilej de a păstra vie amintirea unui simbol al județului NeamțCurajul Vioricăi Agarici a fost recunoscut, în urmă cu opt ani, de administrația locală de la Roman, prin acordarea titlului de cetățean de onoare. Noi, Consiliul Județean și Complexul Muzeal, am mai elogiat eroismul acestui mare om în ultimele luni, când acest vernisaj a fost eveniment cu participare internațională la București.

Ioan Asaftei, vicepreședinte Consiliul Județean Neamț
vernisaj Viorica Agarici Dragos Munteanu

3 Iulie 1941 este o zi de mare importanță istorică pentru comunitatea romașcană. Comemorarea acestui eveniment ne vorbește despre atrocitățile petrecute în timp. Actul de curaj al Vioricăi Agarici, care așezându-se în fața trenului, a devenit un simbol al luptei pentru supraviețuire, libertate și demnitate. Gestul plin de curaj al eroinei pe care astăzi o omagiem a fost consemnat de istorie pentru a arăta peste timp că mai importantă decât propria viață este lupta pentru dreptate, egalitate, libertate și demnitate, că viața proprie devine neîsemnată atunci când drepturile fundamentale trebuie apărate, când nedreptățile istoriei aruncă în derizoriu ceea ce este specific umanității și când însuși semnul viețuirii umane este anulat. Pentru generația de azi, data de 3 iulie nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, ci să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu și a conștiinței naționale că vom lupta în continuare pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, dincolo de convingerile personale, politice sau religioase, culturale sau sociale.Ea, Viorica Agarici, este pentru noi un bun național de mare preț care nu-l vom putea evalua decât prețuind cu responsabilitate drepturile și libertățilede care benficiem încă în ziua de astăzi.

pr. Dragoș Munteanu, protopop de Roman (citind mesaul IPS Ioachim)

Viorica Agarici este singura nemțeancă care este onorată cu titlul “Drept între popoare”, un titlu acordat de statul Israel non-evreilor care au ajutat evrei și chiar și-au pus în pericol viața pentru aceștia. Expoziția din centru se poate vizita gratuit până vineri după-amiază. Ulterior, această expoziție va fi amplasată în gara din Roman, acolo unde au avut loc evenimentele din urmă cu 78 de ani.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.