Întoarcere în timp, pe când oamenii scriau frumos și foloseau penița

de | 04/07/2019 | Cultură, Local

Cătișor drag, Rup zi după zi filele din calendar, și dacă mă opresc la o sărbătoare, aceia e atuncia când primesc vre-o scrisoare de la tine”… 

Un scris citeț, cu litere rotunde și egale, așternute pe-o pagină puțin îngălbenită de trecerea celor 96 de ani. O scrisoare scrisă cu dor în celălalt capăt al țării, la Timișoara, și trimisă în inima Moldovei, domnișoarei Constanța Mânecuță. 

Scrisoarea datată 11 iulie 1923 este unul dintre exponatele pe care le puteți găsi la Muzeul de Istorie Roman, în cadrul expoziției temporare “Scrisori cu parfum… de odinioară”. În Casa Fălcoianu, acolo unde se află expoziția, veți mai regăsi, însă, și alte scrisori, fiecare valoroasă din diferite motive: o scrisoare trimisă de un prizonier din primul război mondial către soția sa, la Roman, o corespondență între compozitorul romașcan Dumitru D. Botez și profesorul său de la Liceul Roman Vodă cu privire la imnul liceului. 

Cele mai vechi scrisori expuse (sec. XIX) aparțin colecției personale a pr. dr. Florin Țuscanu, dar nu sunt singurele corespondențe și obiecte legate de scris care au fost “împrumutate” din colecții private pentru a fi arătate publicului: o superbă călimară cu suport pentru instrumente de scris, cu o machetă a unei catedrale, apraține dr. Florin Pavelescu, iar alte obiecte, la fel de spectaculoase, provin din colecția istoricului Sorin Grumuș. 

Biletul de intrare la expoziție costă 16 lei, dar în acești bani puteți vizita și expoziția permanentă cu instrumente medicale vechi, instrumente cu ajutorul cărora medicii au consultat sau operat mii de pacienți de-a lungul timpului. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.