Un doctor armean născut la Roman, întemeitor al clinicii medicale românești

de | 01/09/2019 | Cultură, Național

Personalitatea unui medic de orgine armeană, născut la Roman, este evocată într-un articol din  Bucureștii Vechi și Noi. Buicliu Cristea s-a născut la Roman pe 6 decembrie 1857 și a părăsit orașul natal la momentul la care a ajuns la liceu. 

“Buicliu Cristea a fost o figură strălucită a vieţii medicale din România, la cumpănă dintre secolul al XIX- lea şi secolul XX, la origine armean. Începutul vieţii sale are loc la Roman (6 decembrie 1857), un oras-targ important din Moldova, tranzitat de numeroase personalităţi culturale precum Geo Bogza sau Mihail Sebastian, care treceau pe la tânărul remarcabil scriitor Max Blecher pentru a-i aduce un plus de alinare sufletească şi consiliere pe probleme literare”, se arată în articolul semnat de Alexandru Filimon. 

Medicul romașcan reușește, chiar înainte de primul răzbpi mondial, să aducă un suflu nou Facultății de Medicină din București și este considerat unul dintre întemeitorii clinicii medicale românești și unul dintre fondatorii medicinii interne din țara noastră. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.