Curtea de Conturi și-a anulat propriile concluzii cu privire la Spitalul Roman. Cine plătește acum neregulile

de | 11/09/2019 | Economic, Sănătate

înRoman.ro prezenta, în urmă cu câteva luni, un raport al reprezentanților Camerei de Conturi Neamț – reprezentarea în județ a Curții de Conturi – cu privire la modul în care se cheltuie banii din bugetul Spitalului Municipal de Urgență Roman. 

Din raportul de audit reieșeau câteva nereguli: 

  1. Spitalul a plătit accize în valoare de 14.342,21 lei pentru gazul metan consumat, deși legea scutește de la plata accielor unitățile spitalicești.
  2. Au fost plătite sume mai mari pentru paza de la CPU decât cele din contract (sumă totală neconformă – 3.914,42 lei).
  3. Reactivi în valoare de 31.724,91 lei care au fost găsiți în laboratorul unității, nefolosiți și expirați. S-a cerut recuperarea contravalorii acestor reactivi de la persoanele responsabile.
  4. Un medic concediat ilegal, a câștigat procesul în instanță și Spitalul a fost obligat de instanță la plata a peste 54.000 lei. Banii s-au dat din bugetul unității, dar Curtea de Conturi cerea ca suma să fie recuperată de la „persoanele stabilite răspunzătoare”.

A urmat o perioadă în care unitatea spitalicească a trebuit să îndrepte neconformitățile și să recupereze banii. După expirarea intervalului de timp, am solicitat Spitalului să ne comunice dacă și în ce mod au fost rezolvate problemele identificate în raportul de audit. 

Din răspunsul primit reiese că: 

  1. Din suma de 14.342, 21 lei, Spitalul a recuperat deja mare parte, mai erau doar 2.040 lei sumă principală și încă 2.354 lei din penalități și dobânzi de primit de la furnizorul gaz (Engie România).
  2. Spitalul a recuperat banii și de la firma de pază Ges Force, peste 4.500 de lei cu tot cu dobânzi.
  3. Acest punct al raportului de audit a fost contestat la Camera de Conturi Neamț, iar Spitalul Roman a avut câștig de cauză. Prin urmare, măsura recuperării sumelor a fost anulată.
  4. Și în acest caz s-a înaintat contestație către Camera de Conturi. Iar experții de acolo au ajuns la concluzia că nimeni din spital nu trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a stabilit instanța, astfel că a anulat măsura recuperării banilor. 

Cu alte cuvinte, experții Camerei de Conturi Neamț susțin că este în regulă dacă o instituție publică pierde un proces și este bună de plată: banii se cheltuie din taxele cetățenilor, nu din buzunarul celor care au încălcat legea.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.