RomanArt Gallery a găzduit, luni seară, un dublu eveniment cultural: vernisajul expoziției de pictură a lui Ilie Boca și lansarea unei cărți semnate de Liviu Dănceanu – compozitor, profesor, muzicolog și eseist.
Povestea cărții semnate de Liviu Dănceanu este una impresionantă: la scurt timp după decesul compozitorului, soția acestuia a găsit manuscrisul în format electronic și l-a rugat pe artistul romașcan Iosif Haidu (pe cei doi legând-i o prietenie de aproape două decenii) să realizeze grafica volumului pentru ca volumul să poată vedea lumina tiparului; așa a apărut Acut Grav.
În ceea ce privește lucrările lui Ilie Boca, artistul băcăuan a adus la Roman picturi ce relevă pe deplin măestria unui deschizător de drumuri în peisajul cultural din județul vecin. Ilie Boca s-a născut în 1937 în județul Suceava și este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, sub îndrumarea maestrului Alexandru Ciucurencu. Este unul dintre cei mai apropiați artiști din județul Bacău, iar activitatea sa profesionalâ a influențat multe generații.
Se spune că natura în septembrie își arată cu adevărat culoarea. Nu e primăvara cea care arată, primăvara nu face decât să adauge culori. Natura adevărată aceasta este, natura de septembrie. S-ar putea ca pictura adevărată aceasta să fie, cea de pe simeze. Faceți acest exercițiu și evaați din acest spațiu, înspre frumosul dumneavoastră oraș, înspre parcurile care încep să aibă culoarea adevărată. În plus, ceea ce vedeți pe simeze spune multe despre Ilie Boca, despre Bucovina lui natală. Este peretele desfășurat de la Moldovița sau de la Voroneț, pictura aceea exterioară care vine înspre noi. E foarte simplu să vă simțiți acolo, datorită magiei acestor culori.
Iulian Bucur, critic de artă
0 Comentarii