Surprize-surprize: primăria s-a trezit marți că luni a început ceva ce fusese anunțat de duminică de un romașcan

de | 17/09/2019 | Editorial, Local

În perioada 16-22 septembrie, se derulează în fiecare an Săptămâna Europeană a Mobilității, acțiune de amploare prin care cetățenii sunt impulsionați să adopte un stil de viață cât mai sănătos, prin renunțarea la deplasarea cu autovehiculele din dotare și adoptarea mersului pe jos, cu bicicleta sau cu oricare alt mijloc de transport nepoluant. La această mișcare de masă și-au anunțat participarea 31 de orașe din România. Municipiul Roman, nu.

Duminică, 15 septembrie, cu o zi înante de începerea Săptămânii Europene a Mobilității, un romașcan cu inițiativă, iritat cumva de lipsa de reacție a autorităților locale, a luat totul pe cont propriu și a anunțat pe rețelele de socializare că intenționează să organizeze o Zi a Mobilității Romașcane, duminică, 22 septembrie. Pe scurt, romașcanii au fost invitați să vină în ziua respectivă în centrul orașului cu bicicletele, rolele sau pur și simplu pe jos, pentru a milita împotriva poluării care domnește în Roman și pentru a arăta astfel că le pasă de sănătatea lor și a orașului lor. Luni, 16 septembrie, în prima zi a Săptămânii Europene a Mobilității, această inițiativă a fost preluată și de presa locală.

Bun. Și iată că vine ziua de 17 septembrie, a doua din Săptămâna Mobilității, cu surpriza cea mare: Primăria municipiului Roman s-a trezit brusc la realitate și a anunțat cu mare tam-tam organizarea unor evenimente dedicate marii mișcări europene, ambele în ziua de sâmbătă 21 septembrie. Prima la ora 10, la Stadionul Moldova, constând într-o alergare pe pistă, iar a doua la ora 17, constând într-un marș al bicicliștilor care pornește de la primărie și se  întoarce tot la primărie, fiindcă -nu-i așa?- primăria-i baza pentru astfel de evenimente populare. Sau populiste.

Ca de fiecare dată, municipiul Roman se alătură evenimentelor dedicate Săptămânii Europene a Mobilității, campanie de promovare a formelor alternative de transport ecologic și care are rolul de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe.

comunicat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei municipiului Roman

Bun, excelent formulat, nimic de zis, dar în contextul prezentat mai sus, comunicatul sună cumva a ”Hai să îngropăm acțiunea particulară de duminică, turnând deasupra o alta oficială, a municipalității, care să fie sâmbătă”.  Principiul fiind, probabil, acela că cei din urmă vor fi cei dintâi. Lăsând la o parte faptul că aceste acțiuni oficiale ar fi trebuit sa fie organizate și anunțate înainte de începerea Săptămânii Europene a Mobilității, și nu după, se impune totuși  o concluzie rezumată la două puncte mari și late:

Prima  – acțiunile organizate de către municipalitate în cel de-al 14-lea ceas sunt frumoase, e drept, dar au ca scop doar promovarea mișcării în aer liber și a mersului pe bicicletă în spații restrânse, cu însoțitori, girofaruri și restrângeri temporare de circulație rutieră. 

Și a doua – acțiunea inițiată de romașcanul Bogdan Roman pentru ziua de duminică are ca scop conștientizarea faptului că poluarea orașului Roman trebuie redusă sau chiar stopată prin diminuarea traficului poluant în oraș și prin PERMANENTIZAREA mersului pe jos, cu bicicleta sau cu orice mijloc de transport nepoluant, zi de zi, pe piste amenajate în acest sens. 

Ceea ce, de fapt, este și scopul declarat al mișcării numită Ziua Europeană a Mobilității. 

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.