Cum folosești telefonul mobil la volan fără să iei amendă

de | 28/09/2019 | Național, Util

Începând cu data de 12 octombrie 2019 vor intra în vigoare noile reglementări prin care este îi este intezis conducătorului unui vehicul aflat în mișcare să țină în mână sau să manevreze cu mâinile un mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Atenție, noile sancțiuni îi privesc pe toți conducătorii de vehicule, inclusiv bicicliștii. Cei care vor fi prinși de poliție în timp ce folosesc telefonul mobil riscă să rămână fără permisul de conducere o lună, pot fi sancționați cu 9-20 de puncte și vor plăti o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Cum e la alții?

În România, șoferul este sancționat pentru utilizarea telefonului la volan doar dacă este surprins de poliţist. În Anglia însă, camere radar monitorizează, pe lângă viteză, şi dacă şoferii utilizează telefonul la volan. Dacă este prins vorbind la telefon, şoferul primeşte 6 puncte de penalizare şi o amendă de 200 de lire sterline. Cei care au mai puțin de doi ani de experiență la volan li se suspendă dreptul de a mai conduce. 

Cum scapi de amendă?

Pentru a evita o amendă și pentru a conduce în siguranță puteți folosi echipamente speciale: car-kit-uri (sisteme handsfree auto cu Bluetooth), căști audio wireless sau căști audio cu fir, sau vă puteți monta un sistem audio cu bluetooth. Deja aproape toate mașinile noi au în dotare sisteme multimedia cu conectivitate bluetooth dar mulți șoferi ezită să le folosească pentru că au dezavantajul de oferi posibilitatea tuturor pasagerilor de a asculta convorbirea.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.