Cine lucrează în Roman: n-avem firme sau n-avem tehnologie?

de | 27/10/2019 | Administrație, Economic, Local

Se lucrează la mai multe obiective de investiții din Roman, iar primarul Lucian Micu a invitat presa, în urmă cu câteva zile, pentru a arăta care este stadiul lucrărilor. Pe cele mai multe dintre șantiere se lucra de zor. Pe strada Mihai Viteazu nu era activitate, dar edilul a dat asigurări că montarea bordurilor și amenajarea trotuarelor se va termina în scurt timp și că strada va fi pregătită pentru turnarea stratului de asfalt, activitate asumată de Consiliul Județean.

Primarul i-a plimbat pe jurnaliști prin tot orașul: Pietonal, Cuza-Vodă, cartierul Petru Rareș, strada Mihai Viteazu, parcul Jora, parcul Zăvoi, cartierul Nicolae Bălcescu. 

În cartierul Bălcescu, pe strada Ciocârliei, s-a livrat presei – fără intenție – și o mostră de productivitate a muncii. În timp ce primarul declara presei că este o problemă cu a găsi firme de construcții fiindcă “sunt din ce în ce mai puține” și că nici persoane care să lucreze nu prea au de unde alege angajatorii, trei muncitori așteptau pe margine ca alți doi să termine de tăiat o conductă din PVC pentru rețeaua de canalizare. Tăiatul tubului se făcea cu un fierăstrău manual: un munictor tăia, altul ținea conducta pe loc. După ce surplusul de țeavă a fost tăiat, unul dintre muncitori a îndepărtat asperitățile tot manual, cu o pilă. 

Resturile din jur arătau că muncitorii nu se aflau la prima activitate de acest fel, dar primarul a dat asigurări că este o excepție și că nu lipsa tehnologiei este problema firmelor care lucrează în Roman, deși tot el a spus că este nemulțumit, în unele cazuri, de ritmul lucrărilor. 

În ceea ce privește numărul de firme de construcții, cifrele îl contrazic pe primarul Lucian Micu: sunt mai multe cu 6 – 8% decât în anul precedent, conform declarației lui Mihai Apopii, directorul Camerei de Comerț și Industrie Neamț (vezi aici declarația). Deci nu ducem lipsă de firme, ci de firme puternice, care să lucreze cu tehnologii adecvate și care să dovedească nu doar o execuție de calitate, ci și o productivitate sporită. Productivitate ce se traduce în timp mai scurt de execuție și într-un deranj mai mic pentru cetățenii care locuiesc în zona obiectivului ce se modernizează ori se construiește. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.