Noul program Casa Verde se reia de azi

de | 06/11/2019 | Național, Util

Noul program „Casa Verde”, finanațat cu bani europeni și care oferă posibilitatea persoanelor fizice să achiziționeze panouri fotovoltaice pentru a acoperi consumul casnic de energie electrică, va fi reluat. Acest program a fost lansat pe 10 septembrie. A funcționat doar șase ore, după care aplicația s-a închis din cauza existenței unei suspiciuni de fraudă.

De miercuri, 6 noiembrie, începând cu ora 10.00, instalatorii validați vor putea să continue înscrierea persoanelor fizice în aplicația informatică.

Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării. Persoanele fizice care nu au depus și nu au înregistrat documentele la instalatorii validați până în data de 10 septembrie, vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condi ția ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicația informatică.

În cadrul acestui proiiect, cea mai mare sumă revine Regiunii Nord-Est – 81.980.000 lei. Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Lista instalatorilor validați care au semnat contracte de participare la care se pot înscrie persoanele fizice este disponibilă pe site-ul AFM.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.