Romașcanii vor avea apă cu porția la robinet încă două săptămâni de acum înainte, au precizat reprezentanțiii companiei județene ApaServ. Într-o conferință de presă organizată la Roman, Vlad Angheluță, managerul general al operatorului de apă și canalizare, a recunocut că lucrurile nu stau foarte bine și că sunt situații (cum a fost și marți, 26 noiembrie) scând sunt nevoiți să livreze apă cu presiune redusă și pe timp de zi, nu doar noaptea.
Ne confruntăm cu secetă. Seceta este factorul determinant pentru scăderea nivelului hidrostatic în puțuri și pentru imposibilitatea de a livra în condiții optime și non-stop apă în municipiul Roman. Râul Moldova a avut debit de 8,2 metri cubi/secundă luni, 9,2 metri cubi/secundă marți. O medie anuală a râului Moldova în zona captării Pildești-Simionești este de 15 metri cubi/secundă. Deci este vizibil că ne confruntăm cu acest fenomen de secetă. Municipiul Roman nu se află pentru prima dată în situația aceasta. Indiferent de calitatea și de numărul puțurilor sau a drenurilor sau a kesoanelor din această zonă depindem foarte mult de stratul acvifer, dacă este sau nu la nivelul optim pentru a-l exploata pentru furnizarea apei în municipiu și în comunele aferente.
Vlad Angheluță, manager general ApaServ
Apele Române au terminat, pe 15 noiembrie, cea mai importantă parte de reabilitare a brațului care alimentează captările I și II, adică 66 de pompe.
De la momentul terminării intervenției există o latență și rezultatele se văd cam de la două la patru săptămâni, depinzând de nivelul de precipitații din amonte. Noi sperăm, ca lucrurile să se îmbunătățească și să nu mai recurgem la raționalizarea apei.
Vlad Angheluță, manager general ApaServ
Angheluță a precizat că din aceeași captare se alimentează și comunele Săbăoani și Cordun, dar consumurile sunt foarte mici și nu influențează modul în care se acumulează apa în rezervoarele din Roman, astfel că raționalizarea consumului în cele două comune ar fo doar o măsură luată „ca să le fie rău și celorlalți”.
0 Comentarii