Pasărea pe limba ei piere: consilerii locali au demonstrat din nou că nu știu ce votează

de | 27/11/2019 | Administrație, Local

În ședința ordinară de miercuri, 27 noiembrie, consilierii locali au votat anularea sesiunii 2019 a programului privind acordarea de finanțări nerambursabile către ONG-uri. Practic, cele 11 proiecte depuse pentru a primi sprijin financiar din partea administrației locale nu se vor mai materializa cu fonduri din acest program.

Motivul pentru care sesiunea a fost anulată ține de o prevedere care a existat în metodologiile din anii anteriori, dar care nu s-a mai regăsit în cea din acest an. Dialogul dintre unul din cei doi consilieri locali care au făcut parte din comisia de evaluare a proiectelor și primarul Micu arată, încă o dată, că cei mai mulți consilieri votează, dar habar nu au ce.

Din ce cauză am reușit să analizăm toate proiectele și să le avizăm. Problema este că s-a introdus în metodologie – nu știu cine a făcut – a scos pragul maxim de 10.000 lei pentru un proiect. Și au fost solicitanți care au venit cu proiecte cu sume ce cuprindeau tot bugetul pentru un domeniu. Era imposibil… nici nu puteai să-l tai, fiindcă făcuse un proiect eligibil… dar nu puteai să-i dai 100.000 lei. Și, din cauza aceasta ne-am bătut capul și am propus anularea sesiunii… fiindcă ori dai unuia, ori îi dai celuilalt. Nu e vorba că nu am vrut să dăm banii. Dar a fost cineva, eu vă spun pe cinstite, rău intenționat, care a scos fraza respectivă în care era limitată suma maximă pentru un proiect. Și, din cauza aceasta nu s-a putut ține sesiunea aceasta.

Constantin Holban, consilier local și membru în comisia de avizare a proiectelor

Eu pot să vă dau un răspuns, dar nu cred că o să vă placă„, a replicat primarul Lucian Micu.

Consiliul Local… Metodologia a fost aprobată în Consiliul Local. Deci nu puteți să vorbiți de rea-credință. Nu puteți să vorbiți de rea-credință. Odată ce a trecut prin filtrul dumneavoastră, proiectele le verificați și dumneavoastră, da? Eu n-aș putea să spun despre dumneavoastră că ați fost rău intenționat votând o metodologie care a conținut această scăpare. Scăparea e una, reaua intenție este altceva”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Suma totală alocată în acest an pentru finanțarea proiectelor ce aparțin unor ONG-uri a fost de 100.000 lei, câte 25.000 lei pentru fiecare dintre domeniile: proiecte sociale, activități sportive, activități de tineret, respectiv proiecte de cultură, religie sau învățământ. Reprezentanții administrației locale au precizat că suma va fi reportată. Astfel, în 2020 ar trebui să existe mai mulți bani pentru acest program.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.