Cifrele dezastrului din școlile județului: într-un singur an au dispărut 100 de clase

de | 05/12/2019 | Educație, Județean, Social

Scăderea populației școlare reprezintă o constantă a statisticilor din ultimii zece ani. Una din cauze este sporul natural negatv: începând cu 2001, în Neamț avem, anual, mai multe decese decât nașteri (în 2018 au fost cu 2.856 mai multe decese decât nașteri, cea mai mare diferență din ultimii 18 ani). 

O altă cauză o reprezintă abandonul școlar. Acest indicator include toate formele de abandon, ba chiar și pe cele de transfer către alte unități. 

Din cifrele care arată situația abandonului școlar la nivelul județului Neamț în 2018 reiese că principala cauză este, de fapt, emigrarea. Din 2.700 de elevi (aproximativ 100 de clase!) care nu s-au mai regăsit anul acesta în băncile unităților de învățământ din județ, 882 au plecat în străinătate.

Alți elevi au abandonat cursurile (424), s-au retras (321), au fost exmatriculați (347), nu s-au prezentat la cursuri (309), au decedat (11). În 2018, în județul Neamț erau 71.893 elevi. 

Situația se regăsește într-un răspuns pe care Ministerul Educației Naționale l-a trimis către deputatul Mugur Cozmanciuc. Parlamentarul nemțean a cerut informații cu privire la situația școlilor din județ și rata abandonului școlar. 

“Pentru încurajarea participării școlare și a reducerii abandonului școlar, Ministerul Educației Naționale, pe lângă cadrul legislativ care garantează dreptul la educație, a dezvoltat un sistem de reglementări centrate pe aspecte specifice, a elaborat planuri naționale și strategii de incluziune socială și a pus în aplicare programe de intervenție destinate diferitelor grupuri țintă, pornind de la analiza cauzelor neparticipării școlare. Măsurile implementate de Ministerul Educației Naționale privind incluziunea socială a grupurilor aflate în situații sociale vulnerabile: o nouă structură a învățământului obligatoriu, extinderea grădiniției, programul “Școală după Școală”, programul “A doua șansă”, mediatori școlari, (…) programele “Bani de liceu”, “Bursa profesională”, “Rechizite școlare gratuite”, “Euro 200”. 

răspuns al Ministerului Educației către deputatul Mugur Cozmanciuc

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.