Fostul primar al comunei Horia, condamnat la închisoare

de | 20/12/2019 | Județean, Justiție

Vasile Baciu, fost primar al comunei Horia și consilier județean PSD, va petrece sărbătorile după gratii. Acesta a pierdut apelul pe care l-a făcut la Curtea de Apel Bacău împotriva unei sentințe din luna aprilie a Judecătoriei Roman fiind condamnat joi, 19 decembrie, la închisoare cu executare.

Vasile Baciu a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, o situație despre care inRoman.ro a scris încă din anul 2016 (cu aproximativ un an și jumătate înainte ca Agenția Națională de Integritate să aibă o poziție oficială pe această speță): pe atunci primar al comunei Horia, Vasile Baciu a concesionat 5,7 hectare din pășunea comunei fiului său, care se ocupă de ferma familiei. Și, pentru că fiul era ocupat, primarul a fost cel care a semnat contractul atât în calitate de concedent, cât și în calitate de concesionar (citește aici: Au confundat primăria cu propria moșie: pășuni date fiului și soției).

Vasile Baciu are de executat, în total, trei ani și zece luni de închisoare, pentru că fapta s-a petrecut în cursul termenului de încercare a unei pedepse de doi ani de închisoare pentru fraudarea de fonduri europene (citește aici: Corupția, crimă cu efect întârziat).

De asemenea, instanța a decis și anularea înscrisurilor falsificate, „respectiv Contractul nr. 3 din data de 12 mai 2014 de concesiune pentru suprafeţele de pajişti aflate în domeniul public al comunei Horia (aflat în original la filele 138-142 vol. II dosar UP) şi Procesul-verbal (Anexa nr. 1 la contractul de concesiune nr. 3 din 12 mai 2014) din data de 16 mai 2014 (aflat în original la fila 143 dosar UP), numai în ceea ce priveşte semnăturile aplicate la rubricile Concesionar, respectiv Am primit, în numele martorului Baciu Vasile-Marian

Joi, la câteva ore după ce magistrații Curții de Apel Bacău au hotărât pedeapsa pentru Vasile Baciu, prefectul George Lazăr a emis ordinul de încetare a mandatului de consilier județean.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.