Din partea Consiliului Local, pentru binele romașcanilor: un credit mai scump

de | 12/01/2020 | Administrație, Economic, Local

Fiecare consilier local a depus, la preluarea mandatului, următorul jurământ: “Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Roman. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” 

Cum poate fi spre binele locuitorilor municipiului Roman un contract de credit modificat în avantajul băncii? Doar consilierii locali pot explica. Dar cei 17 care au fost prezenți la ședința din 30 decembrie nu au avut nimic de adăugat și au votat fără discuții actul adițional la contractul de credit. Nici în ședința din 23 decembrie, unde s-a votat o altă hotărâre legată de același credit, lucrurile nu au stat altfel – o arată procesele-verbale ale ședințelor. 

Este vorba despre împrumutul de 48.300.000 lei, contractat de municipiul Roman în 2018 pentru unele lucrări în oraș. 

Despre costul fluctuant al acestor investiții, inRoman.ro a scris aici: Cât costă, de fapt, investițiile din Roman?

Modificările cele mai recente ale contractului de credit au fost aprobate în ședințe de Consiliu Local ce au avut loc pe 23, respectiv pe 30 decembrie 2019, când atenția opiniei publice era concentrată asupra pregătirilor pentru Crăciun, respectiv pentru revelion. Motivul: prin cele două hotărâri, creditul pe care trebuie să îl achite municipiul Roman s-a scumpit cu aproximativ 1.500.000 lei. Iar calculul cuprinde doar diferența de dobândă, fără a adăuga alte comisioane

Ședința din 30 decembrie a fost anunțată presei cu 30 de minute înainte de a avea loc; tot atunci a fost trimis și email-ul cu proiectele de hotărâre ce urmau a fi votate. Astfel, la ședință a fost un singur reprezentant din partea presei: redactorul inRoman.ro

După ce votul pentru proiectul de modificare a contractului de împrumut a fost dat de toți consilierii prezenți fără discuții și fără amendamente (au lipsit Daniela Gabriela Suman, Petru Farcași, Ștefan-Grațian Iacob și Dragoș-Viorel Moroșanu), primarul Lucian Micu i-a lăudat pentru activitate.

Vă mulțumesc din nou pentru disponibilitatea de care ați dat dovadă. Aceasta este o garanție în plus a faptului că la nivelul Consiliului Local știm să facem administrație. Apreciem eforturile care s-au făcut, atât de aparatul de lucru al Primăriei pentru redactarea acestor proiecte de hotărâri, chiar dacă pe ultima sumă de metri. Ați văzut că am mai primit la rectificare o sumă de 1.000.000 lei, pe care l-am repartizat pentru cheltuielile curente și vom încheia și vom semna în această după-amiază și actul adițional cu CEC, ceea ce înseamnă deblocarea situației și a plăților către furnizori și proiectele nu sunt în pericol.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Pericolul la care făcea referire primarul Micu era dat de faptul că în contract este prevăzut că cei 48.300.000 lei pot fi folosiți astfel: în 2019 să se cheltuie 32.242.157,27 lei, iar în 2020 să se tragă restul de 16.057.842,73 lei. Dar Primăria nu a putut trage toți banii pentru 2019 pentru că nu a avut documente justificative; adică lucrările nu s-au făcut la timp.

“În acest moment nu dispunem de toate documentele necesare efectuării tragerii din împrumut, s-a solicitat sprijinul băncii în vederea tragerii sumei de 11.448. 534,75 lei în anul 2019, în contul municipalității deschis la CEC Bank, urmând ca, transferul sumelor în contul municipalității deschis la trezorerie și plata efectivă către furnizori să fie efectuate în anul 2020, după prezentarea documentelor justificative (contracte + facturi + situații de lucrări etc.). Având în vedere cele de mai sus, se constată necesitatea modificării clauzelor contractuale cuprinse în contractul de imprumut încheiat cu CEC Bank nr. RQ18061517940177 din data de 02.07.2018, cu modificările și completările ulterioare.”

din expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în ședința din 23 decembrie 2019

Principalele modificări aduse contractului de credit dintre Municipiul Roman și CEC Bank sunt lista de investiții (fig.2, cu lista aprobată în 2018 și cea de luna trecută), o dobândă cu 260% mai mare (de la 0,48 la 1,25), dobânzi penalizatoare mai mari și introducerea a trei comisioane noi. Modificările se regăsesc, punct cu punct, și în tabelul de mai jos (fig. 1).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.