Prețul pentru ca romașcanii să aibă apă non-stop: 4 milioane de euro

de | 20/01/2020 | Administrație, Economic, Local

Vlad Angheluță, managerul ApaServ, a explicat care sunt soluțiile pe termen mediu și lung pentru a se evita, pe viitor, situații precum cea pe care romașcanii o cunosc de câteva luni: lipsa apei de la robinet. Dacă pe termen scurt s-a ajuns la varianta inundării unor terenuri, astfel încât să se stabilizeze nivelul puțurilor, pe termen mediu este nevoie de investiții considerabile. 

Cred că cea mai bună soluţie pentru romaşcani ca în zona microhidrocentralei pe râul Moldova să putem instala o captare  de suprafaţă, care să trateze apa şi să ducă apa în rezervorul de la Arhiepisscopie. Sunt făcute şi studii  preliminare, există şi un deviz, ar ajunge în jur la 4.000.000 de euro. Sunt discuţii preliminare făcute cu mai mulţti specialişti care zic asta şi este cea mai bună soluţie pentru a avea o alternativă la captarea subterană de la Pildeşti pe termen mediu. O soluție care vine la pachet cu nişte costuri mai ridicate şi identificarea unor terenuri în zona adiacentă microhidrocentralei, terenuri care pot fi la dispoziţia primăriei pe domeniul public, pentru ca aceste soluţii să fie tranpuse în nişte planuri şi studii de fizabilitate, să meargă mai departe cu ele şi să le implementăm în cel mai scurt timp posibil împreuna cu Primăria Municipiului Roman. 

Vlad Angheluță, manager general ApaServ

Pe termen lung, însă, soluția vine tot din captarea de adâncime, apa extrasă fiind mai curată și, implicit, fiind costuri mai mici pentru potabilizare. 

Pe termen lung este nevoie să identificăm zone care, la confluența râurilor Siret și Moldova, să existe debușee de apă și să captăm tot subteran. Pentru că acea captare subternaă este mult mai bună din punct de vedere calitativ. Dar e nevoie și de o captare de suprafață, care să fie o soluție alternativă, pentru situația în care nivelul de apă din pânza freatică scade, așa cum se întâmplă în această perioadă. 

Vlad Angheluță, manager general ApaServ

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.