Proiect civic: ”Adoptă un drum în Moldova”

de | 23/02/2020 | Mișcare Civică, Național

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei anunță demararea proiectului ”Adoptă un drum în Moldova”, care are ca obiectiv principal monitorizarea infrastructurii rutiere din regiunea Moldovei, cu precădere a drumurilor județene, esențiale pentru comunitățile rurale defavorizate din județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea. În proiect vor fi implicați voluntari din zona obiectivelor monitorizate, care vor furniza periodic informații privind starea drumurilor ”adoptate”.

Inițiatorii susțin că proiectul ”Adoptă un drum în Moldova” a apărut din necesitatea de a avea o imagine exactă asupra infrastructurii regionale, în condițiile în care instituțiile care administrează drumurile din județele Moldovei ignoră importanța unei comunicări publice eficiente, și va sta la baza unei strategii pilot de monitorizare a politicilor publice privind infrastructura rutieră.

În derularea proiectului, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei va avea ca punct de plecare un set de informații oficiale, furnizate de instituțiile județene din domeniu, referitor la: drumurile ce vor fi scoase, în cursul acestui an, la licitație pentru lucrări de execuție, reabilitare, modernizare sau întreținere, ce au fost scoase deja la licitație sau aflate, în prezent, în lucru. Aceste informații vor fi verificate, periodic, în teren, cu ajutorul voluntarilor atrași din comunitățile în vecinătatea cărora se efectuează lucrări de infrastructură.

Datele culese de voluntari vor fi folosite la realizarea unei hărți interactive a drumurilor din Moldova, astfel că oricine va consulta această hartă va afla, în timp real, în ce stadiu sunt lucrările la un drum anume și dacă se respectă graficul de execuție comunicat de autorități.

Proiectul ”Adoptă un drum în Moldova”, care se derulează în perioada 15 ianuarie – 14 iulie 2020, se va încheia cu publicarea unui raport asupra stării de fapt a infrastructurii rutiere din regiune, care va include un capitol special referitor la prioritățile reale pentru dezvoltarea și modernizarea acestei infrastructuri, realizat de experți în mobilitate socială și economică.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei este o organizație non- guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.