Cum vrea deputatul Rotaru să reducă numărul de mașini din orașe

de | 04/03/2020 | Administrație, Național

Deputatul PSD Alexandru Rotaru vrea reducă aglomerația auto din orașe cu ajutorul scuterelor. Parlamentarul social-democrat este, alături de deputatul Gabriel Petrea, coinițiatorul unui proiect de lege prin care persoanele care au cel puțin 24 de ani și permis auto categorie B de cel puțin doi ani să obțină mult mai ușor un permis categoria A1, după parcurgerea unui curs practic obligatoriu pe motocicletă, de zece ore.

Conform inițiatorilor, “în foarte multe țări europene, legislația rutieră care reglementează obținerea permisului categoria A1 include amendamente care facilitează obținerea acestei categorii dacă solicitantul posedă permis categoria B. Datorită acestor facilități legislative, în marile aglomerări urbane din aceste țări regăsim foarte multe motociclete ușoare (permis categoria A1) care asigură o mobilitate urbană excepțională.

În expunerea de motive a proiectului legislativ se recunoaște că România nu construiește infrastructura în ritmul nevoilor de mobilitate ale cetățenilor. 

Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane și imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roți obligă la propunerea de soluții alternative pentru asigurarea mobilității urbane. Această măsură este una complementară celor de dezvoltare a infrastructurii mari de transport orășenesc și vine în plus cu un grad de mobilitate foarte bun pentru anumite categorii sociale și profesionale (navetiști din zonele adiacente marilor aglomerări urbane, servicii de curierat și livrare, agenții de vânzări, profesii care implică un grad mare de mobilitate, persoane care locuiesc în zone neacoperite de rețeaua de transport în comun etc.) Studiile de mobilitate demonstrează clar superioritatea mijloacelor de transport pe două roți motorizate față de cele pe patru roți. 

expunere de motive inițiativă legislativă

Inițitiva legislativă a trecut de Senat prin adoptare tacită și se află în dezbatere la Camera Deputaților, care este cameră decizională. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.