Solidaritatea cerută de societatea civică, impusă de autorități prin ordin

de | 30/03/2020 | Mișcare Civică, Național

„Apel la Moldova solidară” se numește poziția comună a reprezentanților asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cu privire la ceea s-a întâmplat la Suceva în ultimele zile. Prin doumentul semnat sâmbătă, 28 martie, aceștia s-au declarat solidari cu situația medicală de la Spitalul Județean Suceava și au argumentat că izolarea completă a orașului nu este o soluție, în condițiile în care coronavirusul s-a răspândit la nivel mondial. 

O politică de autoizolare aplicată între instituții, administrații și factori responsabili are consecințe criminale pentru populație. Printr-un concurs nefericit de împrejurări, Suceava a devenit cel mai mare focar din țară, afectând inclusiv o mare parte a personalului medical. Oameni și organizații civice, unele autorități și instituții au reacționat potrivit în fața acestei situații. În același timp, sunt lipsite de umanitate și complet iresponsabile pozițiile publice ale unor decidenți politici, administrativi sau chiar medicali din Moldova pentru împiedicarea accesului pacienților infectați cu Covid-19 dintr-un județ în spitalele din alte județe. „Județenizarea” în acordarea ajutorului medical este contraproductivă, ineficientă și poate costa multe vieți. Cel mai mare pericol în gestionarea Covid–19 este închiderea fluxurilor de pacienţi între judeţele vecine! Cu toate lipsurile, spitalele mari din regiune sunt oricum mai bine dotate pentru a face față situației decât spitalele din orașele mijlocii sau mici. Bolnavii au nevoie de asistență medicală, iar aceasta trebuie acordată eficient și nediscriminatoriu acolo unde există capacități, unde există oameni pregătiți și instrumente. Nimeni nu trebuie abandonat, nimeni nu trebuie lăsat să moară!

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Poziția asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a fost confirmată, duminică seară, de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a precizat că a fost emis un ordin prin care“refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor, medicilor că pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi Covid.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.