Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri, 10 aprilie, la Piatra Neamț, că există două scenarii ale evoluției pandemiei de COVID-19 în România, dar ambele depind de cum acționează fiecare ca cetățean și cum reușesc unitățile sanitare să se implice în combaterea lui.
Se estimează că după jumătatea acestei luni să se atingă vârful epidemiei, ajungându-se la un număr care ar putea depăși 10.000 de infectări sau vom avea un urcuș mai lent dacă se ține cont de regulile de izolare socială.
Avem o estimare ca la jumătatea lunii aprilie, după data de 20-21, să avem un vârf; dar acest vârf depinde foarte mult de implicarea noastră, atât ca parte medicală cât și a populației, prin respectarea unor norme, implicare care va duce ori la un număr foarte mare de cazuri, nu doar 10.000, poate și mai multe cazuri care, dacă vor fi severe poate vor sufoca spitalul, în special secțiile de terapie intensivă, ele fiind cele care necesită un suport cardio-respirator. Sau vom avea un urcuș mai lent cu un număr de cazuri care să nu se dubleze de la o zi la alta și cazurile să fie asimptomatice , ușoare și medii încât să ne dea nouă posibilitatea ca unități medicale să putem trata, externa și interna alți pacienți care se infectează cu coronavirus. Poate să ne gândim în a doua jumătate a lunii mai, începutul lunii iunie să avem un număr de cazuri noi din ce în ce mai mic ca să putem trata în liniște cazurile vechi și să ne gândim la o evoluție spre vară și să trecem peste acest hop.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
0 Comentarii