Petiție pentru piste de biciclete: un mijloc de transport care asigură distanțarea socială și presupune costuri mici

de | 14/05/2020 | Mișcare Civică, Național

Peste 70 de organizații din toată țara, inclusiv unele din municipiul Roman, și deja alți 1000 de cetățeni solicită Guvernului României să adopte în regim de urgenţă Normativul de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete. Petiția poate fi semnată de orice persoană care consideră că a circula cu bicicleta este benefic, mai ales acum, când deplasarea cu mijloacele de transport în comun presupune un risc mai mare de expunere la coronavirus.

Semnatarii consideră că adoptarea acestui document este vitală pentru dezvoltarea corectă a unei infrastructuri pentru biciclete, ca măsură de pregătire a autorităţilor locale la provocările din perioada care va urma. 

Actuala pandemie, care a impus decizii excepţionale timp de mai multe săptămâni în toată lumea, a obligat autorităţile tuturor ţărilor să redirecţioneze sume importante de bani către sănătate. De asemenea, blocarea sau reducerea activităților au afectat bugetele majorității salariaţilor. În condiţiile în care nu se întrevăd soluţii pentru reluarea firească a activităţilor economice, probabil este greu de estimat care vor fi efectele economice pe termen lung. Tocmai de aceea, o mare parte dintre autorităţile europene au anunţat măsuri suplimentare de încurajare a deplasărilor cu bicicleta, ca răspuns la actuala situaţie: reluarea activităţilor economice impune deplasarea persoanelor, însă este necesară continuarea regulilor de distanţare socială.

extras din petiția pentru aprobarea Normativului privind infrastrucutra pentru biciclete

Inițiatorii acestei petiții au făcut și o listă a avantajelor folosirii bicicletei, mai ales în această perioadă:

  • distanţare socială în condiţiile necesităţii începerii activităţilor economice;
  • dezvoltarea unei infrastructuri de sute de ori mai ieftin decât cea rutieră (pentru acelaşi volum de trafic);
  • costuri scăzute pentru utilizatori (faţă de deplasarea motorizată);
  • menţinerea unui nivel al calităţii aerului sub limita periculoasă pentru sănătatea umană;
  • creşterea eficienţei utilizării spaţiului stradal (știindu-se faptul că reţeaua stradală nu are cum să permită circulaţia tuturor cu autoturismele, iar capacitatea spaţiilor de parcare este mult sub nevoi, lucru cunoscut dinaintea pandemiei);
  • eliminarea stresului şi îmbunătățirea stării de sănătate.

Petiția poate fi semnată accesând acest link. În mai puțin de 24 de ore de la momentul lansării, petiția a fost semnată de peste 1.000 de persoane.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.