Propunere legislativă: cărțile de identitate românești să fie recunoscute de instituțiile străine

de | 25/05/2020 | Politică, Administrație, Național

Cărțile de identitate românești nu reprezintă un document recunoscut întotdeauna de instituții private din alte țări, iar unii parlamentari, printre care și senatorul Dan Manoliu, vor să schimbe situația. Autorii inițiativei parlamentare vor modificarea art. 6 din Legea 248/2005 care reglementează regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Este o propunere legislativă susținută de întreg spectrul politic din Parlamentul României. Necesitatea acestei modificări vine ca urmare a numeroaselor solicitări ale cetățenilor români, care întâmpină tot mai multe greutăți în străinătate din partea unor instituții bancare sau angajatori care nu recunosc cărțile de identitate eliberate de statul român. De asemenea, doar pașaportul este acceptat pe plan internațional, iar accesul la serviciile medicale private, sociale, educaționale se face doar cu prezentarea acestui document ca unică opțiune, în ciuda acordurilor internaționale existente.

senator Dan Manoliu
Dan Manoliu 1

Modificarea constă în renunțarea la sintagma ”în fața autorităților române și străine” așa încât identitatea să poată fi confirmată și în fața unor entități terțe în străinătate.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.