Scade presiunea pe spitalul Roman: se redeschide Spitalul Județean Piatra Neamț, spitalul din Târgu Neamț devine spital suport COVID

de | 23/06/2020 | Local, Județean, Sănătate

Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț urmează a se redeschide, locul său ca spital suport COVID urmează a fi luat de Spitalul Orășenesc din Târgu Neamț. Schimbarea intervine ca urmare a solicitării către Direcția de Sănătate Publică Neamț a prefectului George Lazăr de a se redeschide în totalitate spitalul județean și să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19.

În acest fel e posibil să mai scadă presiunea de pe Spitalul Municipal de Urgență Roman, cel care prelua majoritatea cazurilor generale din județ fiind cel mai dotat spital disponibil.

Spitalul Județean are un grad de ocupare de doar 13%, internați fiind doar 42 de pacienți pozitiv cu SARS-Cov-2, în schimb, Spitalul Municipal de Urgență Roman este supraaglomerat în această perioadă. 

Sunt mii de pacienți din judetul Neamț cu o altă cazuistică, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț este o unitate sanitară care dispune de cele mai multe secții. Această decizie am luat-o, desigur, și în urma discuțiilor avute cu foarte multi medici, dar și alte cadre medicale de la spitalul județean. Am purtat discuții și cu pacienți care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț.

George Lazăr

În acest sens, în urma evaluărilor realizate de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Neamț s-a identificat Spitalul Orășenesc Târgu Neamț pentru a fi desemnat spital suport pentru pacienții depistați pozitiv COVID. În susținerea acestei decizii au fost luate în calcul aspecte ce țin de sănătatea publică a locuitorilor județului, cât și adresbilitatea acestora față de cele două mari spitale Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț  și Spitalul Municipal de Urgență Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orășenesc Sfântul Ierarh Nicolae și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport pentru Covid, datorită faptului că nu au secții de A.T.I și nu îndeplinesc condițiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Totodată, Spitalul Județean de Urgență Neamț a solicitat redeschiderea unor secții chirurgicale, dar în urma analizei făcute de Direcției de Sănătate Publică Neamț soluția propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucât circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii și infrastructurii spitalului. Astfel, redeschiderea parțială, doar pe anumite secții a Spitalului Județean de Urgență Neamț în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite speciliatăți medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie și altele. 

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.