Cozmanciuc: Guvernul a luat cele mai bune măsuri pentru economia României

de | 25/06/2020 | Politică, Județean

Deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, susține că Guvernul a avut în vedere, în primă etapă a crizei sanitare, protejarea sănătății și vieții cetățenilor, dar, în paralel a acționat pentru reducerea efectelor economice provocate de criza COVID-19, prin susținerea angajaților și a companiilor. 

Liberalul este de părere că există numeroase dovezi concrete că Guvernul PNL a luat cele mai bune măsuri pentru economie, iar acest lucru este confirmat de cifre concrete:

  • Rata inflației a scăzut la 2,3% în mai, față de 2,7% în aprilie. Este cel mai scăzut nivel din septembrie 2017 până acum. Inflația a avut o scădere constantă în ultimele luni. În decembrie 2019, rata inflației era de 4%. România nu mai este campioana inflației și a creșterilor de prețuri în UE, așa cum era în guvernarea PSD.
  • Când au venit la guvernare, pesediștii au luat inflația de la doar 0,1%, în ianuarie 2017, și au dus-o la 3,3% la finalul acelui an, iar apoi au continuat să o urce până  la 5%.
  • Indicii ROBOR la 3 și 6 luni au avut o scădere constantă în ultimele săptămâni. La 15 iunie, indicele Robor la 3 luni a ajuns la 2,15% față de 3,25% in 13 iunie 2019. Tot la 15 iunie anul acesta, indicele Robor la 6 luni a scăzut la 2,26% față de nivelul de 3,31% înregistrat în martie 2020. 
  • Scăderea indicilor ROBOR este importantă pentru cei care au credite de consum și ipotecare în lei, luate înainte de mai 2019. Rata lunară a acestor credite poate fluctua in funcție de ROBOR. Un indice ROBOR mai mic înseamnă o rată lunară mai mică pentru că dobânda anuală plătită băncii se reduce.

Totodată, conform statisticilor oficiale (INS), investițiile nete în economie au crescut cu 5% în primul trimestru din 2020 comparativ cu primul trimestru din 2019. În primele cinci luni din 2020, România a înregistrat cel mai înalt nivel de plăți pentru investiții din ultimii zece ani. Este o performanță într-un moment dificil pentru economia globală. Obiectivul guvernului PNL de a ieși din criză prin investiții consistente  este confirmat prin fapte. Și investițiile nu se vor opri, ci vor fi luate noi măsuri pentru stimularea investițiilor. 

Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.