La acest moment: angajații Spitalului Roman, doar cu epuizarea. Fără spor covid sau suplimentare de personal

de | 10/07/2020 | Sănătate, Local

Angajații Spitalului Roman s-au plâns de mai multe ori de volumul foarte mare de muncă din aceste luni, de când unitatea spitalicească preia aproape toate cazurile din județ. Cadrele medicale susțin că se operează “pe bandă rulantă” și că cele mai multe cazuri sunt de o complexitate peste medie. Managerul spitalului este de acord că volumul a crescut în această perioadă, dar susține că oamenii se descurcă. 

Până în momentul acesta am făcut față, nu s-a pus în discuție suplimentarea personalului sau detașarea de la alte unități din județ, mai ales că cei care sunt detașați trebuie să fie de acord cu a munci în altă parte. Și, atât timp cât șefii de secție au spus că se descurcă…

dr. Maria Andrici, manager general Spitalul de Urgență Roman

Managerul a precizat că primele discuții despre ajutor din exterior au avut loc abia săptămâna aceasta și că așteaptă ca fiecare secție să transmită o situație, apoi lista centralizată să fie discutată cu reprezentanții DSP Neamț. 

O altă veste proastă pentru angajații Spitalului este legată de sporul covid-19. În valoare de 2.500 de lei, acesta se acordă doar personalului care a intrat în contact cu un pacient pozitiv, după cum a precizat managerul Maria Andrici.

Un alt stimulent, aprobat săptămâna aceasta de Ministerul Sănătății, se va acorda pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 și va fi între 5% și 30% din salariul de bază, pentru timpul efectiv lucrat, în funcție de context. Managerul Spitalului susține că de acesta vor beneficia doar personalul medico-sanitar și auxiliar care a intrat în contact cu pacienți pozitivi. În schimb, în ordin se arată că cei care pot beneficia de acest spor sunt: 

  • personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19;
  • cadrele militare – paramedici și personal medical – din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operațională a Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19;
  • personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale;
  • tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.