Loredana și Gabriel Burghelea sunt doi apicultori care, acum mai bine de 20 de ani, au primit ca dar de nuntă două familii de albine de la tatăl mirelui. Iată că astăzi îngrijesc peste 200 de stupi și oferă produse naturale la prețuri accesibile tuturor. La Valea Enei, în comuna Oniceni, pasiunea pentru micuțele ființe a reușit să învingă toate greutățile, nu puține, pentru a recolta miere de calitate și nu numai. Din păcate, la noi, consumul de miere de albine și al produselor naturale ce derivă din apicultură este redus. Apicultorii cred că ar trebui făcută o campanie de conștientizare a populației pentru a cunoaște beneficiile consumului acestor produse în mod regulat.
Ne aducem aminte cu plăcere de faptul că în 1998 am primit ca dar de cununie de la tatăl lui Gabriel două familii de albine, doi stupi. Apoi, soțul a mai prins prin pădure încă vreo două familii și am pornit pe drumul de apicultor cu patru stupi. Gabriel cunoștea rostul îngrijirii stupilor de la tatăl lui, de la bunicul lui care a avut și el dragoste pentru albine. Și așa, din generație în generație au învățat cum să îngrijească albinele, cum să scoată produse de calitate, iar pe parcursul anilor ne-am perfecționat, am învățat practic tot ce trebuie pentru ca această micuță afacere să funcționeze cât de cât. La început a fost doar pentru consumul propriu. Acum avem peste 200 de stupi dar muncim din greu pentru a-i îngriji și pentru ca mierea, polenul, căpăceala să fie de cea mai bună calitate. După ani mulți de muncă, într-o iarnă am pierdut aproape 200 de stupi. A fost groaznic! Abia ne mutasem la casa noastră. Nu știm ce s-a întâmplat de au murit aproape toate familiile de albine. În primăvară am reușit să ieșim doar cu trei stupi.
Loredana Burghelea
Cu toate acestea, cei doi apicultori nu s-au descurajat și au luat-o de la capăt. Nu a fost deloc ușor să poată suporta financiar cheltuielile pentru reînființarea unei stupine în toată regula. Dar când pasiunea stă mai presus de oboseală, stres, greutăți, nu poate decât să fie o reușită.
Pentru noi albinele sunt ca niște copilași și le îngrijim cu dragoste. Nu ne puteam alina cu gândul să ne dăm bătuți oricât de greu ne-ar fi fost din punct de vedere financiar. Așa că am luat-o de la capăt și am reușit să ne punem pe picioare. Și astăzi avem din nou în stupină peste 200 de stupi. Pentru noi este o pasiune și facem totul cu dăruire. Este o muncă destul de grea, în funcție de sezon. Acum, de exemplu, suntem în plin sezon de extracție la mierea polifloră. Fiind doar noi doi muncim de dimineață până seara. În timp ce facem extracția ne uităm să vedem și alte aspecte ale stupului ca să avem în vedere cum să le îngrijim mai bine. Sunt secrete pe care le-am învățat doar în practică.
Gabriel Burghelea
La început ofereau doar miere de albine clienților, însă acum și-au extins gama de produse. Pe lângă mierea naturală, extrag polen, propolis, căpăceala și după rețete căpătate de la apicultori mai experimentați sau din surse avizate pun la dispoziție și produse preparate de ei. Toate acestea sunt un izvor de sănătate de care, nu mulți dintre noi, nu au auzit.
În primul rând oferim miere de bună calitate la prețuri sub nivelul pieței deoarece ne gândim că majoritatea clienților sunt pensionari și nu își pot permite să cumpere produse scumpe. Apoi oferim și polen și căpăceală. Puțini știu despre beneficiile produselor apicole, câte boli pot preveni și chiar vindeca. Polenul, pulberea fină pe care albinele o culeg din flori, peste care secretă apoi nectar şi enzime speciale, este considerat de specialiştii în domeniu drept unul dintre cele mai pure alimente şi unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite de om ca medicament natural. Polenul este alimentul cel mai bogat în proteine, decât orice altă sursă de origine animală, având mai mulţi aminoacizi decât carnea de vită, ouăle sau brânza. Căpăceala este un produs apicol mai puţin cunoscut, dar cu reale beneficii pentru sănătate. Este practic capacul de la fagure, cu care albinele ”sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului. Acest ”medicament”, realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Datorită compoziţiei sale, căpăceala are proprietăţi terapeutice şi curative deosebite. De aceea ne-am propus ca să facem niște pliante și să le oferim clienților odată cu produsele pentru a ști cum se utilizează și pentru ce afecțiuni sunt recomandate. Ar trebui făcută o campanie amplă pentru consumul produselor apicole fiindcă așa va scădea numărul multor oameni cu afecțiuni diverse. Preparăm și o rețeta după cea a Monicăi Tatoiu care este extraordinară, lucrează pe o ramură foarte largă și cuprinde miere de salcâm, lăptișor de matcă, ser fiziologic, propolis și polen. Am avut plăcuta surprindere ca cei care au consumat să renunțe la medicamente în favoarea acestui produs. Livrarea produselor o facem la cerere, consumatorii ne contactează pe pagina de socializare sau telefonic. Și noi răspundem prompt tuturor. Iar faptul că ei sunt mulțumiți reprezintă cea mai mare satisfacție pentru noi.
Loredana Burghelea
Perioada pandemiei a fost una destul de dificilă și pentru ei. Nu au putut face deplasări pentru a livra marfă clienților și doar prin curierat au reușit să livreze comenzile solicitate. Pe lângă toate acestea și prețurile au crescut la diferite produse de care este nevoie pentru a întreține stupina și a oferi marfă de calitate.
Pandemia ne-a afectat la fel cum a afectat pe toată lumea. A fost dificil cu deplasările. Comenzile le-am mai plasat prin curierat dar a fost vorba și de cele necesare îngrijirii stupinei, iar distanța de la noi până în oraș e destușl de mare. Însă le-am trecut cu bine cu ajutorul lui Dumnezeu. Oricum, de când avem stupii este cel mai greu an. Nici vremea nu ne-a ajutat prea mult. Ori a fost foarte cald, ori a fost frig dimineața și seara sau a plouat zile în șir. La mierea de salcâm producția a fost atât de slabă încât nu ne-am fi îndurat să o recoltăm. Dacă seara temperatura este sub 10 grade, salcâmul nu mai secretă nectar și albinele nu au ce culege. Ne-am mai confruntat și cu problema ierbicidării porțiunilor de teren de unde albinele culeg nectarul. Dar asta este o problămă care ne afectează pe termen lung și, se pare, că nu are rezolvare. Dacă albina culegătoare moare, trebuie să așteptăm mai multe zile până se cresca altele, iar până atunci trece perioada recoltării.
Gabriel Burghelea
Astăzi găsim miere de albine în foarte multe magazine. Însă, nu de fiecare dată, produsul este original. Mierea bună trebuie să se cristalizeze în timp și nu are termen de valabilitate, nu se alterează. De aceea, sfatul apicultorilor, este acela de a verifica produsele înainte de a le cumpăra.
Mierea originală o recunoaștem după gust, miros,culoare și vâscozitate. Vâscozitatea poate fi influențată și de schimbările de climă. Dacă este un an mai ploios mierea va fi mai subțire. În mod normal apicultorul nu poate controla lucrul acesta pentru că dacă vrea să extragă o miere de salcâm curată și a fost ploaie multă, nectarul este mai fluid iar apicultorul este forțat să extragă mierea, albina pune o căpăceală mai subțire. Dar culoarea, mirosul și gustul rămân aceleași. Noi nu prelucrăm mierea termic, nu o procesăm. Noi o livrăm în stare naturală, bio. Mierea de salcâm cristalizează foarte greu deoarece nu are polen în compoziție.. Dar mierea naturală se cristalizează în timp. Și acesta este un criteriu prin care putem recunoaște mierea naturală. Însă, în momentul când avem o sursă sigură de miere și produse apicole naturale nu ar trebui să evităm consumul lor pentru că sunt o sursă de sănătate. Noi, după cum am spus, punem mai presus de toate satisfacția consumatorilor noștri decât câștigul în sine. Dacă nu ar fi pasiunea nu am reuși să facem nimic. Când vedem clienții mulțumiți avem mai multă speranță că vom face față tuturor problemelor.
CITEȘTE ȘI:
Oamenii comunității (III) – Moto Mușatinii RC Roman: ,,Oamenii încă se mai pot numi oameni!”
Oamenii comunității (IV): Alexandru Mihăilă – un om, un caracter, o viață
Oamenii comunității (V): Profesor Mădălina Bozieanu – “Trebuie să dăruim mai mult și din suflet”
Oamenii comunității (VI): Green Impact – Dincolo de verde este implicare, motivare, comunitate