Se spune că întâlnirile, aparent întâmplătoare, cu anumiți oameni, sunt de fapt momente care ne pot marca viața, ne pot schimba viziunea despre anumite probleme sau chiar să-și pună amprenta, într-un fel sau altul, în existența noastră. Acum câteva zile mi-a fost dat să cunosc o tânără, Mădălina Bozieanu, cu o privire calmă dar, în același timp, fermă. De departe i se citește modestia pe chip iar vocea blândă completează portretul unei femei pline de voință și dăruire. După cum spuneam, am întâlnit-o întâmplător și din vorbă în vorbă am aflat că este mamă a doi copii, profesor de biologie și de doi ani este preoteasă, alături de soțul ei, la Gâdinți. Am fost plăcut surprinsă să aflu că s-a implicat mult în proiecte ce au avut menirea de a întipări copiilor, și nu numai, dragostea pentru lectură.
Întotdeauna mă rog înainte de a face ceva. Știu că Dumnezeu îmi trimite mereu un semn pozitiv sau nu. Așa că ideile au luat naștere în urma rugăciunii și acest lucru m-a făcut să cred în ele, ca mai apoi să mă implic total în vederea realizării lor. Dacă la început poate că proiectele păreau irealizabile, am avut încredere și finalul a fost unul de succes. Unul dintre proiecte, „Biblioteca în aer liber”, l-am văzut pentru prima dată întru-un articol pe internet, la Cluj-Napoca, în luna aprilie a anului trecut, însă nici prin cap nu mi-a trecut atunci că aș putea aduce acest concept în orașul nostru. Cred că toate se întâmplă la momentul potrivit, când suntem pregătiți.
profesor Mădălina Bozieanu
Cu încrederea că se poate face ceva și pentru orașul nostru, Mădălina Bozieanu a început demersurile pentru proiectele sale, însă nu înainte de a se sfătui cu soțul ei și de a primi binecuvântarea duhovnicului. Primul proiect, „Poiana poveștilor” a fost inaugurat în luna iulie a anului trecut, iar copiii au fost foarte încântați de toată activitățile la care luau parte.
Prima dată am discutat cu soțul meu, apoi am luat binecuvântare de la duhovnic. Am tehnoredactat proiectele, cu scopul și obiectivele acestora, grupul țintă și le-am prezentat în audiență doamnei viceprimar, Roxana Iorga. Pentru implementarea proiectului „Poiana poveștilor”, echipele Primăriei municipiului Roman au realizat canapelele la platforma instituției, iar pe data de 14 iulie 2019, cu prilejul organizării unui picnic în Parcul Municipal Roman, s-au citit povești copiilor prezenți la eveniment. A fost o încântare pentru toți. Ulterior, „Poiana poveștilor” a fost ”inaugurată” marți, 16 iulie, între orele 17.00 și 18.00, în parcul din fața Primăriei. Astfel, periodic, în Poiana poveștilor, voluntarii au putut citi copiilor povești frumoase și educative. În fiecare zi de miercuri, îmi revenea mie bucuria de a transmite prin intermediul poveștilor, mesaje despre încrederea în sine, ajutor, iubire, loialitate, prietenie iar spre sfârșitul întâlnirii îmi alocam timp pentru câteva poezii. Chiar îi încurajam să facem schimb de rol, ei să citească iar noi de pe canapele îi ascultam. Au fost momente inedite. Poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, se va realiza și anul acesta.
profesor Mădălina Bozieanu
După primul proiect implementat, Mădălina Bozieanu a simțit că misiunea ei nu s-a încheiat aici. A urmat cel de-al doilea, „Biblioteca în aer liber”, proiect pentru care s-a muncit mult mai mult. Însă rezultatele au fost pe măsură.
Al doilea proiect, „Biblioteca în aer liber ”, a presupus mai mult efort și mai mult timp pentru implementare, tot anul trecut. Așadar, pentru obținerea cărților, am contactat în total în jur de 40 de edituri, librării și scriitori. Cea mai mare donație, 30 de cărți, a fost realizată de Librăria ”Vasile Alecsandri” din Roman, urmată de editura Cartemma, Humanitas, Niculescu, Asociația Curtea Veche, Grup Editorial All și scriitorul Alec Blenche. Am primit donații și de la rude și prieteni cu scopul de a sprijini acest proiect. Dacă primul proiect, „Poiana poveștilor”, se adresa în esență copiilor, proiectul „Biblioteca în aer liber” se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Mi-am dorit foarte mult să promovez cărțile, cititul în aer liber precum și starea de bine dobândită de o lectură frumoasă realizată în parc. Au fost și momente în care lucrurile nu mergeau în direcția dorită, dar cu ajutorul bunului Dumnezeu, am reușit.
profesor Mădălina Bozieanu
Gândurile protagonistei noastre s-au îndreptat și către copiii mai puțini privilegiați de soartă. Astfel a fost organizat un târg de Căciun, anul trecut, iar fondurile au fost direcționate pentru copiii menționați mai sus.
Un alt proiect drag sufletului meu a fost derulat anul trecut, înainte de Crăciun, în parteneriat cu Parohia Sfântul Dimitrie, Gâdinți. Prin implicarea și susținerea celor doi preoți și cu ajutorul copiilor din parohie, am confecționat obiecte și decorațiuni de Crăciun. Acestea au fost puse spre vânzare în cadrul primei ediții a Târgului de Crăciun organizat de Parohie iar fondurile strânse au fost direcționate pentru realizarea unor pachete cu alimente și jucării, necesare unor persoane greu încercate de la Centrul Romanița și din Parohia Gâdinți.
profesor Mădălina Bozieanu
În astfel de momente satisfacțiile sunt nebănuite. Pentru realizarea unui vis e nevoie de muncă, de sacrificiu, însă nimic nu se compară cu faptul că se reușește aducerea unui plus de valoare pentru ceilalți din jur.
Sunt mulțumită în primul rând că am putut face ceva pentru comunitate iar în al doilea rând, am apreciat că cetățenii orașului nostru au primit cu drag aceste proiecte și au promovat schimbul de cărți. M-a impresionat gestul unei tinere cititoare care a donat o carte din colecția proprie însoțită de un mesaj personalizat și un semn de carte realizat de ea. Aceste motive m-au impulsionat să continui promovarea cărților și în alte locații. Implicarea în aceste proiecte m-a făcut să realizez că, oricine dorește să aducă un plus de valoare acestui oraș, o poate face. Dacă îți dorești cu adevărat și muncești pentru visul tău, cu siguranță vei reuși. Piedici sunt la tot pasul, însă le putem depăși. Pe viitor îmi doresc să înființez o asociație de caritate și alături de oameni frumoși la suflet, să ajutăm pe cei mai puțin norocoși dintre noi. Trebuie să dăruim mai mult și din suflet, iar dacă aveți în plan un proiect, oricât de mic, să luptați pentru realizarea lui deoarece satisfacția este pe măsură.
profesor Mădălina Bozieanu
CITEȘTE ȘI:
Oamenii comunității (III) – Moto Mușatinii RC Roman: ,,Oamenii încă se mai pot numi oameni!”
Oamenii comunității (IV): Alexandru Mihăilă – un om, un caracter, o viață
0 Comentarii