Procurorii DIICOT au descins la Roman

de | 02/07/2020 | Justiție, Local

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus miercuri, 1 iulie, reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați și măsura controlului judiciar față de alte patru persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori. Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei. 

Din cercetări, a rezultat că inculpații nu au avut în niciun moment intenția reală de a achita mărfurile achiziționate, acestea fiind în fapt revândute pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însușite de către membrii grupării.

Ulterior, pentru disimularea activității infracționale, suspecții au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate inițial au fost revândute către alte persoane juridice, societăți comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din Neamț, Botoșani, București și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.  Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale. 

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.