Oamenii comunității (I) – Elena Damian: “Lavanda este o plantă în care se îmbină frumosul, utilul și plăcutul”

de | 25/05/2020 | Local, Actualitate, Oamenii comunității

inRoman.ro dă startul unei noi campanii: “Oamenii comunității” este despre cei care au reușit să depășească obstacole, să ridice de la zero, să construiască valoare  în jurul lor. Despre cum cele mai mari crize personale pot deveni ferestre către noi oportunități; o lecție care acum, în pandemie, este mai necesară decât oricând. 

Pentru toți, viața este făcută din suișuri și coborâșuri. Soarta ne rezervă lucruri frumoase și momente de care nu am vrea să ne aducem aminte. Reușim să trecem peste toate sau ne prăbușim. Puterea de a depăși cele mai dificile momente o găsim în noi, în cei dragi, în divinitate sau în anumite activități pe care le facem cu pasiune. Una dintre persoanele care a reușit să învingă greutățile vieții este Elena Damian, președintele Asociației Copiilor cu Handicap Fizic din România-filiala Neamț, pe care am cunoscut-o și în altă postură.

Deși venirea pe lume a unui copil este o mare bucurie pentru părinți, această bucurie a fost umbrită pentru Elena Damian la câteva luni de la nașterea fiului ei care a fost diagnosticat cu o boală cumplită. În acel moment, lupta a început.

Vestea că bebelușul meu este foarte bolnav a căzut ca un trăsnet. Sub nicio formă nu mă gândeam să-l abandonez cu toate că, pe parcursul vieții am întâlnit și astfel de cazuri. Peste puțin timp m-am trezit că trebuie să înfrunt această situație singură. Doar eu și copilul meu… Însă m-au susținut părinții mei. Da, tatăl copilului a cedat și ne-a părăsit. Am trecut prin momente groaznice. De aceea m-am hotărât să mă implic în cazurile copiilor cu handicap fizic din județ și astăzi, am reușit, zic eu, să putem să le dăm o șansă la o viață mai bună.

Elena Damian

După ani de zbucium, căutări și încercări, Elenei i-a venit o idee pe care a transformat-o într-o mică afacere. Având un teren de la părinți (puțin peste jumătate de hectar), s-a apucat să planteze lavandă. Afacerea necesită muncă fizică, dar este înfloritoare și la propriu și la figurat. Însă secretul este acela că terenul este lucrat în așa fel încât totul este bio.

Acum aproape șase ani de zile de zile în urmă m-am gândit că am un teren care ar trebui sa-l folosesc pentru ceva care să-mi folosească și mie și celor din jur. Voiam să cultiv ceva din care să fac produse naturale, fără niciun îngrășământ care ar dăuna solului și plantelor. Apoi am analizat viața mea, care se aseamănă cu a multora, o viață cu mult stres, alergare și mi-am dat seama că avem nevoie de o terapie a aromelor, iar lavanda este una din plantele care are aceste proprietăți. Mi-am dorit să vin în ajutorul oamenilor care nu-și găsesc liniștea în societatea aceasta agitată. Lavanda este o plantă medicinală în care se îmbină frumosul, utilul și plăcutul.

Elena Damian
Elena Damian1

Nu a fost ușor să se apuce de ceva ce nu mai făcuse niciodată. Deși munca de la țară nu îi era străină, a cultiva lavandă era cu totul altceva, iar birocrația i-a pus cele mai multe piedici. 

M-am interesat ce ar trebui să fac pentru a planta lavandă și dacă ar fi rentabil. Așa că am demarat procedurile. Pentru început, timp de aproape doi ani de zile, m-am informat cu privire la această plantă. Am aflat multe lucruri pe care nu le știam. Pe lângă faptul că este o plantă medicinală este utilizată și în aromo-terapeutică, în uleiuri esențiale, dar și ca plantă ornamentală. Am citit că unele studii recente au confirmat că lavanda poate bloca celulele canceroase moi. Mi-a fost foarte greu. Birocrația mi-a amânat planurile pentru ceva timp. Însă acum patru ani am plantat primii butași de lavandă pe cei 60 de ari pe care îi am în proprietate. Întâi a trebuit să fie testat solul de către experți. Solul trebuie să îndeplinească condiții optime pentru ca acești mici arbuști să se dezvolte cum trebuie. A fost verificat ph-ul solului, umiditatea și apoi am plantat butașii. Eu am luat legătura cu un inginer de la Cluj și de acolo am cumpărat și puieții.  Investiția totală a fost de aproape 15.000 de lei. Însă nu reușești să amortizezi această investiție decât după trei ani. La momentul actual toate lucrările le fac cu sapa, plivesc, nu folosesc nici un produs chimic, iar cheltuielile se ridică la 20.000 de lei pentru lucrările agricole și recoltare.

Elena Damian

Elena Damian s-a zbătut și a obținut certificatul de producător, produsele din lavandă au început să aibă căutare în singurul magazin din oraș care produce și comercializează de la săpunuri naturale, până la uleiuri esențiale din această plantă care este considerată un dar divin.

Chiar dacă suprafața cultivată nu este foarte mare, e doar de 0,60 ha, investind în pământul meu, reușind să scot o cultură mulțumitoare și de o calitate superioară, a meritat timpul pierdut și cheltuiala pentru a face ceva care să-mi fie recunoscut. Sunt mândră că am reușit și sper, pentru viitor, să mă pot extinde. Până atunci, produsele puse în vânzare sunt de calitate, iar clienții sunt mulțumiți. Cei mai mulți cer produse pe bază de lavandă pentru relaxare. De ce? Fiindcă stresul este dușmanul numărul 1. Pe viitor mă voi gândi dacă voi căuta și o altă piață de desfacere.  Anul acesta am primit un Certificat de încredere pentru firma mea ,,Esențe și arome” și un certificat de apreciere pentru calitatea serviciilor oferite clienților acordate de către ,,Tot ce iubesc România”. Nu este o muncă ușoară, însă satisfacția este pe măsură.

Elena Damian

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.