Aceste rânduri le-am scris, cu o emoție pe care am trăit-o doar de câteva ori în viață, înainte de a semna o adeziune care mă include, de acum înainte, într-un alt tipar. Trec de la a adresa întrebări la a oferi răspunsuri. De la civic la politic. De la jurnalist la candidat.
Ce rămâne neschimbat: dorința de a crea un oraș mai bun pentru noi toți, orientarea către soluții, căutarea adevărului, comunicarea cu oamenii, realizarea de proiecte în beneficiul comunității.
Știu că e posibil ca unii dintre dumneavoastră să nu fiți de acord cu această schimbare și să considerați, cumva, că am trădat încrederea pe care ați acordat-o jurnalistei Teodora Baciu. M-am gândit eu însămi la aceasta, înainte de a răspunde invitației pe care am primit-o în urmă cu câteva zile.
În același timp, nemulțumirea față de ceea ce se întâmplă în oraș și dorința de a schimba ceva sau de a pleca cât mai departe au devenit tot mai mari de la lună la lună. Un oraș cu atât de multe avantaje riscă să ajungă în mod iremediabil captiv, la mila unor grupuri de interese obscure. Dezamăgirea și resemnarea sunt sentimente pe care oamenii le exprimă tot mai des.
Când am simțit că nu mai este suficient să scriu, m-am implicat civic. Au fost proiecte de succes la realizarea cărora am participat, dar impactul lor a fost prea mic pentru a schimba un oraș.
Au fost proiecte mari pe care le-am făcut, care au stârnit invidie. Politicienii slabi s-au simțit amenințați, neînțelegând că doar lucrând împreună putem să facem din Roman un oraș în care alegem să trăim, un punct de reper pe harta regiunii. În timp ce noi căutam soluții despre cum poate Romanul să ia banii europeni și să protejeze mediul în același timp, alții bârfeau pe la colțuri, spunând neadevăruri.
Comunicarea administrației a fost în stilu-i caracteristic: nu ne interesează; iar dacă suntem obligați să răspundem, atunci nu se poate. De s-ar fi plantat câte un copac în oraș de fiecare dată, în ultimii patru ani, când am auzit de la Primărie că “nu se poate”, probabil Romanul ar fi fost acum cel mai verde oraș din toată Moldova.
Nu voi scrie ce nu funcționează în oraș, știm cu toții. Vă spun doar că echipa care m-a rugat să candidez face pasul în același timp și împreună cu mine; suntem oameni cu expertiză, oameni cu principii, implicați constant în proiecte pentru comunitate. Suntem acei “oameni obișnuiți” despre care tot vorbesc politicienii. Vom rămâne așa, indiferent care vor fi rezultatele de pe 27 septembrie. Dacă partidele deja existente ar fi avut candidați de încredere, care să aibă o viziune pentru Roman și pentru romașcani, nu pentru a-și consolida poziții politice, efortul nostru nu ar fi fost necesar. Dar ceea ce observăm este, în primul rând, o luptă între politicienii din același partid, apoi o luptă între politicieni din partide diferite, după care, dacă mai este loc, și un gând pentru oraș.
Noi știm că trebuie ca lucrurile să se întâmple altfel.
De aceea, dragi cititori, am pus Romanul, pe primul loc! și am ales Împreună pentru Moldova.
0 Comentarii