ITM Neamţ a verificat suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă

de | 25/08/2020 | Județean, Economic

În perioada 15.06–24.08.2020, s-a desfăşurat Campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă.

Obiectivele campaniei au fost:

  • Identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariaţi pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă şi determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative, care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi, în special, a celor privind suspendarea contractului individual de muncă.

Au fost controlaţi angajatori care figurează în portalul REGES, cu contracte individuale de muncă suspendate, angajatori la care există informaţii privind primirea la muncă a salariaţilor cărora le-au suspendat contractele de muncă, angajatori care, din datele obţinute de la agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, rezultă că au solicitat sumele necesare plăţii indemnizaţiei prevăzute la art.XI alin.(1) din O.U.G. nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alţi angajatori la care exista suspiciunea de folosire a muncii nedeclarate.

În cadrul acestei campanii, în perioada 15.06 – 24.08.2020, au fost realizate 368 de controale, parte dintre acestea fiind efectuate noaptea şi sâmbăta.

Cu ocazia controalelor au fost dispuse 329 de măsuri de remediere şi au fost aplicate angajatorilor 76 de sancţiuni contravenţionale, iar 21 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate persoanelor găsite la lucru fără contract individual de muncă. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 520.800 lei. La 16 angajatori au fost depistate 24 de persoane, din care 2 tineri cu vârsta între 15-18 ani, care prestau muncă nedeclarată (21 de persoane nu aveau încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, iar 3 persoane lucrau în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat). Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată a fost în cuantum de 480.000 lei. În cazul unui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală, documentele necesare în vederea constatării infracţiunii pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor. 

Principalele deficienţe constatate în acţiunile de control au fost următoarele:

  • nu a fost încheiat contract individual de muncă în formă scrisă ;
  • nu a fost respectată obligaţia privind interzicerea primirii la muncă a unei persoane în perioada suspendării contractului individual de muncă; 
  • nu a fost transmisă în REGES încetarea contractului individual de muncă în termenul legal;
  • nu a fost respectat termenul de transmitere a suspendării și încetării suspendării contractului individual de muncă ;
  • nu a fost acordat repausului săptămânal ;
  • nu a fost ţinută evidenţa orelor lucrate la locul de muncă ;
  • nu a fost respectată obligaţia de a completa dosarele de personal ;
  • nu a fost făcută plata drepturilor salariale;
  • nu au fost corectate datele eronate transmise în REGES. 

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.