Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: „Cerem vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului din educație”

de | 24/09/2020 | Național, Educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îi solicită public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să facă toate demersurile pentru asigurarea cadrului legal prin care angajații din sistemul de educație să beneficieze, la cerere,  de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate, după cum a anunțat Simion Hăncescu, președintele FSLI, într-un comunicat de presă.

Federația noastră vine cu această cerere, după ce chiar ministrul Sănătății a declarat că au fost achiziționate până în prezent 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie incluse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia în acest an de vaccin. 

Atragem atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din învățământ sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal.

În comunicatul de presă se precizează și faptul că, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii (de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii)  sau a altor simptome de boală infecţioasă (de exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată), însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, potrivit pct. IV – Protocoale, subpct. 4 – Protocol de triaj, lit. b) Triajul zilnic  – al Ghidului privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19, prevăzut în Anexa nr. 1 la Ordinul comun M.E.C./M.S. nr. 5487/1494/2020, ceea ce va da naștere la noi sincope în desfășurarea în bune condiții a procesului instructiv-educativ din unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, prin vaccinarea antigripală gratuită, vor putea fi evitate blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu, generat de incertitudini privind infectarea sau nu cu virusul SARS-CoV-2. 

 Colegii noștri sunt îngrijorați de ce se poate întâmpla în unitățile de învățământ, odată cu începerea sezonului gripal, în contextul actual al pandemiei cu noul Coronavirus. Credem că tot personalul din învățământ este supus unor riscuri de îmbolnăvire, în mod special angajații care au vârsta peste 60 de ani și care suferă de anumite boli cronice. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării pot demara o campanie națională de vaccinare împotriva virusului gripal, pentru că imunizarea cadrelor didactice și a personalului nedidactic sau didactic auxiliar este foarte importantă dacă ne gândim că sunt deja școli care au trecut pe scenariul roșu din cauza COVID-19. Colegii noștri au nevoie de o atenție sporită și de sprijin real din partea autorităților, pentru că ne place sau nu, trebuie să admitem, sunt o categorie de risc, în prima linie.

Simion Hancescu, președinte FSLI

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.