Împreună Pentru Moldova – filiala Roman cheamă romașcanii și instituțiile abilitate la consultări pentru rezolvarea problemei lipsei de siguranță din oraș

de | 07/10/2020 | Local, Politică

Liderii partidului Împreună Pentru Moldova (ÎPM) – Teodora Baciu (consilier local ales), Adrian Gherghel (președintele filialei locale) și Bogdan Roman (consilier local ales) – au organizat o conferință de presă în care au adus la cunoștința presei măsurile pe care le vor întreprinde ca urmare a reclamațiilor primite de la romașcani, în campania electorală dar și după, cu privire la faptul că gradul de siguranță a scăzut simțitor în oraș.

Teodora Baciu, consilier ales în Consiliul Local Roman, a dat citire unui mesaj primit de la o adolescentă:

Astăzi, la ora 18:30, am ieșit la o plimbare cu X și ajungem la farmacia Catena de lângă Piața Mică. Un grup de „personalități” trece pe lângă noi, una dintre ei întrebându-ne de o țigară, iar X neagă. Trece printre noi și mă trage de păr, cu comentariile de rigoare. Nici bine nu m-am dezmeticit, că altă fată mă îmbrâncește, iar individul de lângă ea îmi dă o palmă la fund. N-am reacționat așa cum mi-am dorit, dar nici n-am putut! Voiam să le spun multe, dar, cu siguranță, aș fi înrăutățit situația. Când am urcat scările de la Roman-Vodă, alți trei inși trec pe lângă noi, apropiindu-se nesimțit de mult, arătând semne obscene și spunând lucruri vulgare. Nu pot să exprim frustrarea pe care o simt. Stau cu inima în gât de fiecare dată când se ivește o astfel de persoană. Trebuie să pleci capul, să nu-i stârnești, eventual să le și vorbești frumos, cu speranța că poate te vor lăsa să îți continui drumul în tihnă. Dacă asta nu-ți antrenează instinctele de supraviețuire, atunci nu știu ce o face… Societatea (sau cel puțin oamenii de la conducere) îi tratează ca pe niște animale protejate de lege, au parte de tratamente speciale și sunt scutiți de multe pedepse. Copilăria mea și a prietenilor mei este presărată de astfel de evenimente (ne-au furat mingea și jucăriile din fața blocului, am fost fugăriți și obligați să găsim ascunzători, trasul de păr, pumni în nas, înjunghieri etc.) și iată-ne în ziua de azi, cu situația mai agravată ca oricând. Nu se face nimic în privința lor, iar dacă suni poliția, nu se bagă pentru că până și lor le e frică! Amuzant și deprimant în același timp! Dacă până acum am fost de părere că fiecare regulă are excepțiile ei, astăzi s-a zis cu orice urmă de toleranță! Nu merită!

Teodora Baciu a atras atenția că în perioada precampaniei și campaniei electorale, foarte mulți romașcani au ridicat problema siguranței, acuzând comportamente antisociale cu preponderență în anumite zone ale orașului. În vederea găsirii soluțiilor necesare stopării fenomenului, cei trei au anunțat că vor începe consultări cu toate autoritățile publice locale și județene care au rol în prevenția și combaterea unor astfel de fapte (Poliția Națională, Poliția Locală, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică etc). Totodată au anunțat că toate organizațiile neguvernamentale din Roman, care sunt preocupate de acest fenoment, sunt invitate să se alăture proiectului.

Teodora Baciu MG 6989

Nu vorbim de un fapt singular. Nu vorbim de o excepție. Acestea sunt lucruri care se repetă. Oamenii ne-au povestit episoade halucinante, cu poliția locală chemată la fața locului care le spunea persoanei reclamate “X te-a reclamat”. Și-atunci oamenii nu mai au curajul să facă alte reclamații și nici nu mai au încredere în autorități. Aceste discuții pe care le-am anunțat astăzi public sunt foarte importante și sperăm ca romașcanii să vină alături de noi cât mai mulți.

Teodora Baciu

Liderii ÎPM Roman au spus că pot fi contactați fie prin Facebook fie pe pagina pentruRoman.ro.

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.