Doar 25 de copii adoptați în Neamț de la începutul anului

de | 14/10/2020 | Județean, Social

Numărul copiilor adoptați precum și numărul celor declarați de instanțele judecătorești drept adoptabili a crescut ușor în 2020 comparativ cu anul anterior. Astfel, potrivit datelor statistice centralizate de Biroul Adopții, Post-adopții din cadrul DGASPC Neamț, în perioada 1.01.2020 – 30.09.2020 au obținut atestatul de familie adoptatoare 32 de familii sau persoane și au fost declarați adoptabili 32 de copii. Dintre aceștia, 25 au fost efectiv adoptați, instanța consfințind acest lucru. Dintre copiii care au ajuns în familii anul acesta, 2 făceau parte din categoria copiilor considerați greu adoptabili.

În aceeași perioadă a anului trecut au fost atestate 32 de familii, au fost declarați adoptabili 26 de copii iar pentru 21 adopția s-a finalizat prin decizia instanțelor judecătorești.

La nivel național există o bază de date cu copiii greu adoptabili care de ani de zile așteaptă să fie luați în familie dar pe care nu îi dorește nimeni. Lista cu acești copii poate fi consultată de familiile atestate la sediul DGASPC Neamț.

La data de 30 septembrie 2020 în Registrul Național pentru Adopții figurau la categoria „greu adoptabili” 32 de copii din județul Neamț. Aceștia au fost declarați adoptabili de mulți ani dar nu au fost doriți de nici o familie, nici din județ și nici din țară. Principalele motive care i-au inclus pe copii pe această listă sunt afecțiunile medicale cu care au fost diagnosticați, etnia, vârsta, faptul că fac parte din grupe de frați sau nu s-a identificat nicio familie potrivită pentru adopție ori familia găsită a renunțat la adopție.

Potrivit legii, nu pot adopta familiile sau persoanele care au avut condamnări pentru infracţiuni comise împotriva persoanei, pentru consum ilicit de droguri sau persoanele care au problemele psihice.

De asemenea, nu pot depune o cerere la DGASPC în acest sens persoanele care în ultimele 6 luni nu au locuit efectiv și continuu pe teritoriul României, care au copii ocrotiți în sistemul de protecţie sau care au fost decăzute din drepturile părinteşti. 

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.