Ambasadorul Vietnamului, la Camera de Comerț Neamț

de | 19/10/2020 | Comunicate de presă, Economic, Județean

Camera de Comerț și Industrie Neamț anunță, printr-un comunicat de presă, că a primit vineri, 16 octombrie, vizita Excelenței Sale Domnul Dang Tran Phong, Ambasador al Republicii Socialiste Vietnam. Vizita a venit ca urmare a invitației adresate de către Președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii cu scopul celebrării a 70 de ani de relații diplomatice dintre Republica Socialistă Vietnam și România.

Motivul principal a fost dezvoltarea de relații bilaterale în domeniul economiei și de aprofundare a beneficiilor Acordului de liber schimb Uniunea Europeană – Vietnam. Cu această ocazie Excelența Sa domnul Ambasador a ținut să precizeze și să mulțumească pentru sprijinul valoros al României acordat în timpul președenției UE, în privința ratificării Acordului de liber schimb și a celui de protecție a investițiilor care există între UE și Vietnam.

În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție oportunitățile de dezvoltare a relațiilor economice în diferite domenii și industrii ca urmare a semnării celor 2 acorduri. Astfel printre beneficiile companiilor se numără eliminarea tarifelor la export, liberalizarea comerțului cu servicii fără test de necesitate economică, facilitarea vamală și comercială prin simplificarea formalităților, precum și beneficii în domeniul achizițiilor publice, companiile din Uniunea Europeană având un acces mai bun la piețele din Vietnam decât companiile din orice altă țară terță.

Prim-secretarul Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam, a precizat faptul că Vietnam este una dintre economiile cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, fiind un hub pentru companiile europene care doresc să-și deschidă puncte de producție și export. Astfel, UE are acces pentru prima dată la o economie vibrantă de aproape 100 de milioane de locuitori, cu o clasă mijlocie care înregistrează cea mai rapidă creștere din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est și o forță de muncă tânără și dinamică. Forța de muncă din Vietnam a fost un subiect atins în cadrul discuției, reprezentanții Ambasadei precizând faptul că aceștia au o pregătire specializată în multe domenii de interes pentru piața din România, făcând cu brio concurență personalului autohton disponibil.

Discuții au fost și în legătură cu disponibilitatea Vietnamului de a importa produse și servicii românești precum și disponibilitatea firmelor din România de a investi în industria vietnameză din sectoare ca prelucrarea lemnului, construcții, fibre sintetice, etc. Aceste discuții au venit ca urmare a faptului că în 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o creștere de 31.2% față de anul anterior.

Excelența Sa domnul Valeriu Arteni, fost Ambasador al României în Vietnam, prezent la întâlnire, a ținut să precizeze faptul că își va continua eforturile de a consolida și dezvolta relația între România și Vietnam în general și, în special, între județul Neamț și provincia Thai Nguyen, cu care au început demersurile de înfrățire.

Întâlnirea a avut loc cu prezența reprezentanților de seamă ai mediului de afaceri nemțean: Rifil SA, Nordarin Prod Com SRL, Eturia SRL, Tehnoprod SRL, Comes SA și Borcanul Fermecat SRL. Autoritățile locale au fost reprezentate de către domnul George Lazăr, Prefect al județului Neamț.

Întâlnirea s-a finalizat cu discuții preliminare referitoarea la realizarea unei misiuni economice realizată de Camera de Comerț și Industrie Neamț în Vietnam, alături de companii interesate în a investi în această țară.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.