Politica agricolă europeană se va schimba. Parlamentul European (PE) își dorește o agricultură mai ecologică cu accent pe fermele mici și mijlocii. Eurodeputații au adoptat poziția PE referitoare la reforma politicii agricole a Uniunii pentru perioada de după 2022. Vor urma negocieri cu miniștrii Uniunii.
Politica agricolă a Uniunii Europene va ține mai mult cont de specificul local, guvernele naționale ar trebui să elaboreze planuri strategice ce vor fi supuse aprobării Comisiei, care va supraveghea ca planurile să respecte condițiile unei concurențe echitabile în Europa.
Se pune un mai mare accent pe partea ecologică a agriculturii, finanțarea fermierilor fiind condiționată de respectarea unor practici obligatorii favorabile climei și mediului. Mai mult, fermierii își vor putea suplimenta fondurile prin proiecte ce vor fi legate de mediu și de climă. Eurodeputații insistă să se creeze servicii de consiliere agricolă în fiecare sat membru și doresc ca cel puțin 30% din banii alocați unui stat să ajute fermierii să combată schimbările climatice, să gestioneze sustenabil resursele naturale și să protejeze biodiversitatea. Fermierii vor fi încurajați să aloce cel puțin 10% din suprafețele pe care le dețin unor elemente de peisaj care favorizează biodiversitatea, cum ar fi gardurile vii, arborii neproductivi și iazurile.
De câțiva ani se vorbește că ar trebui sprijiniți mai mult fermierii mici, existând studii care arată că apariția fermelor mari nu duc la bunăstare comună locală. De aceea, eurodeputații au votat pentru reducerea plăților pentru fermele mai mari și sprijinirea fermelor mici și a fermierilor tineri, prin plafonarea plăților anuale directe la 100 000 EUR. Totuși, înainte de a se aplica această reducere, fermierii ar putea avea posibilitatea să deducă din suma totală 50% din salariile legate de agricultură. Cel puțin 6% din plățile naționale directe ar trebui folosite pentru a sprijini fermele mici și medii. Dacă însă statul membru folosește în acest scop peste 12% din alocarea sa financiară, plafonarea ar trebui să devină voluntară, spun deputații.
Statele membre ale Uniunii ar putea să folosească cel puțin 4% din bugetele lor destinate plăților directe pentru a sprijini tinerii fermieri. S-ar putea acorda un sprijin suplimentar din fondurile pentru dezvoltare rurală, caz în care s-ar putea acorda prioritate investițiilor făcute de tinerii fermieri, spun eurodeputații.
Parlamentul dorește să înăsprească sancțiunile în cazul celor care încalcă cerințele Uniunii în repetate rânduri, de exemplu în chestiuni legate de mediu și de calitatea vieții animalelor. În caz de neconformitate, fermierii ar urma să piardă 10% din cuantumul total al plăților cuvenite (față de 5% acum).
Eurodeputații mai doresc să se instituie un mecanism european de tratare a plângerilor, care s-ar ocupa de plângerile fermierilor și ale beneficiarilor din mediul rural care au fost tratați nedrept sau care au fost dezavantajați în legătură cu subvențiile Uniunii în cazul în care guvernele lor naționale nu le soluționează plângerea.
Photo by Gabriel Baciu on Unsplash
0 Comentarii