Unii români vor avea parte de un weekend prelungit

de | 26/11/2020 | Fără categorie

Unii salariaţi din România vor avea parte de patru zile libere la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Este vorba de zilele de 28 şi 29 noiembrie, care sunt sâmbătă şi duminică, iar zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei- şi 1 Decembrie – Ziua Naţională a României- sunt zile libere prin lege.

Ziua de 30 noiembrie este o zi specială pentru români deoarece Sfântul Andrei este cel care a adus creștinismul în spațiul carpato-danubiano-pontic.. Începând cu anul 2012, această zi a fost declarată ca zi de sărbătoare națională și, astfel, este zi nelucrătoare.

Pe 1 Decembrie, toţi cei cu suflet de român va sărbători Ziua Naţională a României, chiar dacă anul acesta va fi o sărbătoare atipică faţă de anii trecuţi, din cauza pandemiei.

Dar există anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.