Vaccinurile și kiturile de testare vor putea fi scutite de TVA în Uniunea Europeană

de | 07/12/2020 | Acces Europa, Economic, Sănătate

Statele Uniunii Europene au ajuns la un acord prin care spitalele, medicii și persoanele fizice din UE vor fi scutite de plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) atunci când achiziționează vaccinuri împotriva coronavirusului și kituri de testare pentru depistarea acestuia.

Noile norme, adoptate în unanimitate de toate statele membre și bazate pe o propunere a Comisiei din 28 octombrie, sunt menite să ofere un acces mai bun și mai ieftin la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea și tratarea coronavirusului.

Măsurile vor permite țărilor UE să instituie o scutire temporară de TVA pentru vaccinurile și kiturile de testare vândute spitalelor, medicilor și persoanelor fizice, precum și pentru serviciile conexe. În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse. În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, atât pentru vaccinuri, cât și pentru kiturile de testare, dacă doresc acest lucru. 

Pentru a permite un răspuns imediat din partea statelor membre, normele se vor aplica din ziua următoare datei publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acestea vor rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022 sau până când se ajunge la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la cotele de TVA, în cazul în care acordul survine mai devreme.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.