Comuna Bâra în carantină: aventura tranzitării

de | 15/03/2021 | Editorial, Rural

De ceva timp urmăresc cu interes evoluția epidemiologică din comuna Bâra, deoarece tranzitez în fiecare zi această localitate în interes de serviciu. Nu am fost surprinsă de creșterea incidenței din momet ce locuitori ai comunei mi-au povestit că unii dintre cei care au fost testați și care sunt pozitivi COVID-19 ori membrii ai familiilor se plimbă nestingheriți prin localitate. 

Începând de vineri, 12 martie 2021, comuna Bâra a intrat în carantină din cauza incidenței  mari a cazurilor de COVID -19, 9,48/1000 locuitori. Ca un cetățean corect, dimineața zilei de vineri nu mă prinde fără declarația pe proprie răspundere, asta până ajungem la locul de muncă de unde vom căpăta adeverințe de la angajator. La intrarea în comună echipaje de poliție și jandarmerie opresc fiecare  auotovehicul pentru a ne anunța despre carantina instituită. Din nou, cetățeni corecți, conștienți de gravitatea situației, prezentăm actele de identitate și declarațiile pe proprie răspundere. Spunem că ne deplasăm către locul de muncă, iar jandarmul ne urează o zi bună.. 

La ieșirea din satul Bâra, alte două echipaje, unul de poliție și celălalt de jandarmerie, sunt poziționate pentru control. Staționăm din nou (oprirea fiind interzisă), moment în care lângă mașină apare un jandarm. Ne salută fără a se legitima, arătăm din nou actele de identitate și declarațiile, spunem încotro mergem și scopul călătoriei și ni se cer cărțile de identitate. Fără să ne dăm seama, mecanic, predăm actele, iar jandarmul pleacă de lângă mașină spre cea a jandarmeriei. De menționat este faptul că jandarmul nu purta mănuși și buletinele noastre erau în mâna lui fără să știm care este scopul acestui gest și nu ni s-a comunicat nici în momentul în care ne-au fost înapoiate.

După 5 minute de așteptare, timp în care și unul dintre polițiști ne salută respectuos, jandarmul se reîntoarce cu actele noastre, tot fără mănuși. Fiind întrebat dacă au fost dezinfectate, acesta răspunde că nu le-a dezinfectat, dar ni le împinge pe geamul mașinii. Iritați de gestul acesta, spunem că vom face reclamație, fiindcă într-o localiatate carantinată în care acest jandarm pune mâna pe zeci de acte, nu poartă mănuși de protecție și nici nu ne-a comunicat scopul pentru care ne-a reținut buletinele. Peste declarații nici nu s-a uitat. Toate acestea se petreceau în timp ce alte mașini, din ambele sensuri, nu erau reținute mai  mult de un minut. 

Cum să mai avem încredere în autorități din moment ce ele nu respectă regulile de protecție? Cum să reușim să nu ne fie frică de contaminare când organele de control îți iau documentele fără mănuși și fără a le dezinfecta după predarea lor? Cum să nu fii revoltat de atitudinea acestora în momentul în care în fața unui magazin din sat câțiva cetățeni își savurau cafeaua fără nicio jenă

Probabil că nu vom primi răspuns la aceste întrebări fiindcă deja ni s-a spus „Faceți reclamații pentru că numai asta știți!”. Nu domnilor, nu doar asta știm. Știm că avem și drepturi, nu doar obligații. Și unul dintre ele este acela de a fi tratați în mod corect, fără a fi supuși riscului contaminării.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.