VIDEO+FOTO Sute de maşini, camioane şi motociclete la mitingul auto pentru Autostrăzile Moldovei. La miting au participat și zeci de romașcani

de | 10/04/2021 | Național, Mișcare Civică

Peste cinci sute de persoane, conducători auto, şoferi de camioane  şi motociclişti, au participat la un “miting auto pentru Autostrăzile Moldovei” la Cristești, la câțiva kilometri de Moțca, acolo unde autostrăzile A8 și A7 ar trebui să se întâlnească. Protestul a fost organizat de asociațiile “Împreună pentru A8” și “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

Protestatarii au venit din Iași, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Botoșani și Vaslui. De la Roman au fost câteva zeci de persoane, printre ei și membri ai asociației “Moto Mușatinii”. Momentul culminant a fost sosirea în coloană a 60 de camioane din Suceava și Botoșani, majoritatea membri în Asociația Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.

Una dintre solicitările protestatarilor constă într-o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Florin Cîțu, în termen de 7 zile. Manifestanții au dat citire și unui manifest, numit “Proclamația de la Cristești”, în care și-au exprimat revendicările.

Finanțați construirea autostrăzilor Moldovei!

Solicitare către

Guvernul României,

Ministerul Transporturilor,

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Astăzi suntem forțați să protestăm din nou.

Din nou pentru autostrăzile la care Moldova are tot dreptul pentru a se dezvolta așa cum merită.

Chiar dacă autostrăzile A7 (Ploiești-Pașcani) și A8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș) au făcut timizi pași înainte sub noua conducere a Ministerului Transporturilor, există un pericol mare și real ca acestea să nu devină realitate.

Joi, 8 aprilie a.c., a fost semnat contractul pentru SF + Proiectare pe tronsonul Târgu Neamt-Iași-Ungheni, după un an de proceduri derulate cu o lentoare supărătoare !

În acest moment avem în derulare pe Autostrada Unirii/A8 două contracte:

– SF pe tronsonul Târgu Mureș-TârguNeamț, cu finalizare în luna iulie 2021, care în acest moment este într-o situație incertă;

– SF + Proiect tehnic pe tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni cu finalizare în 25 luni; aici se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor.

Dar finanțarea acestor autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea Moldovei se află în mod evident sub semnul întrebării.

Acesta este și motivul pentru care ne aflăm azi aici, veniți din toate județele Moldovei:

Nu avem nici acum o finanțare clară, din sursă sigură, care să garanteze finalizarea acestor proiecte.

Responsabilitatea pentru realizarea autostrăzilor în Moldova revine Guvernului României și structurilor din subordinea sa.

Până acum guvernele de toate culorile s-au dovedit corijente la examenul Moldova!

Toți sunt de acord că trebuie făcut ceva ca Regiunea să iasă din izolare, dar faptele lipsesc. Această situație inacceptabilă trebuie să înceteze!

De câte ori vine vorba despre Moldova și nevoile ei, toți guvernanții găsesc scuze. Administrațiile precedente, grupurile cu agendă ostilă, crizele economice sau sociale și vremea rea sunt mereu invocate pentru scuzarea nerealizărilor din teren, pentru lipsa investițiilor în infrastructura mare din Regiune.

Ce cerem:

Finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă din A8 și A7: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamț – Moțca (A8), Târgu Frumos – Lețcani – Centura de Nord a Iașului (A8); Focșani – Bacău (A7), Bacău – Pașcani (A7);

Asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 până în anul 2030, conform Master Planului General de Transport al României, HG 666/2016, Legea 291/2018, din fonduri europene (PNRR, POT), Bugetul de Stat și alte surse de finanțare;

Solicităm în regim de urgență o întrevedere a oamenilor de afaceri din Regiunea Moldovei și a asociațiilor civice din domeniul infrastructurii cu Prim-ministrul României și cu Președintele României.

Atragem atenția prim-ministrului României, ministrului Transporturilor și directorului general al CNAIR că bunele intenții clamate pot fi credibile doar dacă aceste tronsoane sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, în mod clar și cu sumele aferente. În caz contrar, contractele de SF și Proiectare nu reprezintă nimic concret pentru evoluția rapidă și clară a acestor proiecte.

De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o Regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedrept ca sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluție pentru un trai mai bun este emigrarea.

Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României!

De 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei!

NOI vrem din partea acestui Executiv o garanție că A8/Autostrada Unirii și A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 – 2030!

Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni.

Si vom face presiuni publice asupra Guvernului până vom avea aceste garanții!

Cristești,

10 aprilie 2021

Semnează asociațiile:

Împreună pentru A8

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Rând pe rând au urcat pe scena improvizată liderii mișcării și oameni de afaceri, toți cerând imperios finanțarea celor două autostrăzi vitale pentru dezvoltarea Moldovei.

Când vine vorba de Moldova, toate guvernele postdecembriste au găsit întotdeauna numai scuze pentru nefinanțarea infrastructurii mari, esențială pentru dezvoltarea acestei regiuni.

Există în acest moment numeroase pericole care ar putea bloca construirea autostrăzilor A7 (Ploiești-Pașcani) și A8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș), piedici care au ca bază atât nefinanțarea acestor obiective de infrastructură rutieră de mare importanță, cât și proasta gestionare a contractelor de realizare a studiilor de fezabilitate aflate acum în derulare. Totodată, pentru nordul regiunii este esențial ca autostrada A7 să includă și tronsonul Pașcani-Suceava-Siret.

Lipsa unei finanțări predictibile, clare și cu sursă precisă a acestor autostrăzi vitale poate fi văzută ca o nouă amăgire pe care acest Guvern o livrează moldovenilor.

Modul defectuos, sincopat în care se desfășoară acum lucrările de foraj pe autostrada A8, în vederea completării studiului de fezabilitate, ne determină să fim neîncrezători în capacitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a Ministerului Transporturilor și a Guvernului de a gestiona situația.

Comunicat de presă al asociațiilor „Împreună pentru A8” și „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.