La trei luni de la prima monitorizare a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) cu privire la situația respectării prevederilor minimale de afișare a informațiilor/documentelor menționate în legislația transparenței, 124 de indicatori care lipseau la mijlocul lunii ianuarie au fost remediați de Consiliile Județene.
Comparativ cu începutul anului 2016, când mai bine de jumătate dintre Consiliile Județene nu aveau afișate, în spațiul public, documente de tipul: lista cu categoriile de documente produse/gestionate conform legii, bilanțul contabil pe anul 2014 sau raportul aferent anului 2014 cerut de Legea nr. 52/2003 – legea transparenței decizionale, procentul celor care trebuie să depună eforturi în continuare pentru a își actualiza informațiile a scăzut, în urma discuțiilor inițiate de MCPDC și care s-au purtat direct cu CJ-urile cât și cu structurile asociative ale autorităților publice locale.
Consiliul județean Neamț mai are de ”recuperat” în ceea ce privește publicarea modalităților de contestare a deciziilor autorităților publice și a achizițiilor publice pe anul 2015. Ca exemplu de bune practici a fost remarcată prezența pe site a mai multor formulare.
”O îmbunătățire se observă în ceea ce privește completarea informațiilor privind lista achizițiilor publice pe anul 2015. 90% din Consiliile Județene, față de 60 % cât erau la mijlocul lunii ianuarie, au publicat, pe pagina de internet, aceste documente cerute nu numai în legislația specifică dar și, în mod frecvent, de societatea civilă. Din statistica actualizată, MCPDC a remarcat, în același timp, și faptul că unele Consilii Județene au introdus pe site-ul lor o secțiune dedicată Bugetului pe anul 2016, un element de noutate față de anii precedenți și care răspunde și el solicitărilor constante ale societății civile.
Afişarea, din oficiu, a categoriilor de informații prevăzute de legea privind accesul la informaţiile de interes public, atât la nivel central cât și local, reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). În acest sens, la propunerea MCPDC și a Cancelariei Prim-Ministrului, Guvernul României a aprobat recent Memorandumul cu tema: Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.
0 Comentarii