„Vulpițele Galbene”, echipa de fotbal feminin a orașului, care evoluează în Liga a III-a, a terminat turul pe primul loc. Și nu doar atât, ci fără înfrângere, cu un golaveraj excelent și cu o apărare care s-a dovedit de nepătruns pentru adversare: în șapte etape au primit doar trei goluri și au marcat peste 40.
Ce se află, însă, în spatele acestui succes? Muncă multă și o doză de nebunie. O recunoaște Adelin Tălmăcel, antrenorul vulpițelor și cel care, în 2013, a creat echipa de fotbal feminin. A început ca o echipă de liceu. A progresat și în urmă cu trei sezoane a evoluat pentru prima dată în campionatul național al Federației Române de Ftobal (FRF) – la junioare. De anul trecut, însă, echipa face performanță în Liga a III-a. Denumirea de „Vulpițele Galbene” ține cont de specificul local, dar a fost și produsul unui context… financiar.
Când am căutat denumirea m-am uitat la celelalte echipe, să știu ce nume este disponibil. Am vrut un nume românesc și să fie o poreclă din regnul animal, fiindcă sunt echipe care își spun, neoficial, pisicile roșii, panterele negre. Așa am ajuns la denumirea de „vulpițe”. Am adăugat și „galbene” pentru că la vremea aceea aveam un singru echipament, care era de culoare galbenă.
Adelin Tălmăcel, antrenor „Vulpițele Galbene”
De la acel moment echipa a crescut: sunt 20 de senioare și încă o grupă de junioare.
Cele mai multe jucătoare sunt de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, dar avem și care au terminat sau care sunt eleve la alte licee. Avem și o echipă de junioare (sub 14 ani), echipă cu care, de asemenea, am obținut rezultate foarte bune. Anul trecut am fost singura echipă din liga a III-a calificată la turneul final de junioare. Anul acesta sperăm să repetăm performanța. Cu senioarele am terminat turul de campionat pe primul loc, fără înfrângere și cu 42 de goluri marcate și doar 3 primite. Avem în spate un staff pe care l-am creionat plecând de la ceea ce se lucrează la nivel de profesioniști, doar că ei sunt toți voluntari, pentru că noi nu avem finanțare aproape deloc și încercăm să apelăm la oameni de bună-credință, care să ne ajute din punct de vedere al organizării.
Adelin Tălmăcel, antrenor „Vulpițele Galbene”
Baza de pregătire a echipei este Colegiul Tehnic „Miron Costin”, unitate de învățământ la care Adelin Tălmăcel este cadru didactic. Pe lîngă acest sprijin deosebit de important, un alt ajutor vine de la voluntari. Anul acest, Consiliul Local Roman a acceptat finanațrea cu 9.000 de lei a echipei. Din ecuație lipsesc, însă, sponsorii. Cu excepția câtorva prieteni ai antrenorului, nicio firmă din oraș nu s-a grăbit să vină cu finanțare.
Nu am creionat un buget, avem un sprijin de la FRF, noi primim o subvenție de la Federație și datorită acestor sume ne achităm o parte din transport și o parte din cazare, atunci când distanța dintre orașe este mai mare de 250 de kilometri. Cam 40% dintre cheltuieli le acopăr cu subvenția de la Federație. Restul de 60%, din păcate, trebuie să recunosc că, de cele mai multe ori o suport din propriul buzunar. Sau, foarte, foarte rar, mă ajută prieteni, persoane fizice apropiate clubului. Anul trecut am avut finanțări de la firme de aproape 2.000 de lei. Dar anul acesta nu ne-au mai ajutat deloc. Mulțumim Consiliului Local pentru 9.000 de lei. Am achiziționat de aproximativ 6.000 de lei echipament pentru fete, fiindcă nu poți să te prezinți oricum. Prin urmare, au rămas foarte puțini bani pentru hrană. Drept pentru care, se întâmplă să mergem în deplasări lungi… ultima deplasare care a fost de genul acesta la Galați, plecând dimineața și întorcându-ne seara, cu două sandvișuri și o banană pentru fiecare; ceea ce este foarte, foarte puțin. Dar, cu toate astea, fetele sunt înțelegătoare și știu că atât avem. Mulți mă întreabă acum, când văd rezultatele acestea bune, de ce nu ne gândim la promovare. Și le răspund ferm: nu pot să promovez și să cer fetelor să joace cu două sendvișuri și o banană în 12 ore.
Adelin Tălmăcel, antrenor „Vulpițele Galbene”
Echipa din spatele echipei (adică staff-ul de voluntari) este formată din:
- profesor Ioan Diaconu (Școala Buruienești) – caută fete care să vină în echipă,
- Adrian Pricopoaia (Clubul Copiilor) – pregătește portarii,
- Elena Chelmuș (psiholog) – are întâlniri săptămânale cu sportivele și participă la meciuri pentru a le da încredere,
- Maria Tălmăcel (medic și soția antrenorului) – are grijă de sănătatea fetelor,
- Felix Niculăeș (kinetoterapeut) – se ocupă de recuperarea medicală.
Lotul de jucătoare este format din:
- Amalia Trifasi
- Iulia Neagu
- Oana Poiană
- Anda Ungureanu
- Carmen Grosu
- Geanina Calfa
- Maria Nedelcu
- Oana Anton
- Elena Jaleru
- Florentina Borcilă
- Diana Giurgilă
- Raluca Rotilă
- Ana Dănilă
- Maria Ciausu
- Roxana Borcea
- Iulia Ciausu
- Paul Agu
- Georgiana Rotaru
- Marina Diac
- Bianca Calistru.
Despre viitorul sportului de performanță într-un oraș mic, Adelin Tălmăcel vorbește aproape cu resemnare. Echipa de fotbal fete nu a stat niciodată pe roze, dar vremurile par a se anunța și mai tulburi decât până acum. Iar cum va rezista sportul de performanță în aceste condiții, aceasta este o întrebare la care autoritățile se tem să dea un răspuns.
0 Comentarii