O inițiativă civică oferă posibilitatea elevilor din municipiul Roman și din zona arondată să primească lecții de acordare a măsurilor de prim-ajutor de la paramedicii SMURD, având șansa de a exersa pe cel mai performant echipament care există la acest moment în România.
Proiectul „Învață să salvezi o viață!”, unic în regiunea de nord-est a țării, a fost realizat la inițiativa inRoman.ro, cu sprijinul financiar al omului de afaceri Bogdan Roman (manager Metropolis – Fereastra 1) și în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al Județului Neamț și Inspectoratul Școlar Județean Neamț.
Proiectul are patru obiective: dobândirea cunoștințelor pentru prim ajutor de bază, recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic de urgență 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență, obiective pe care dorim să le atingem prin instruirea populației școlare, în special a elevilor de liceu din municipiul Roman și din împrejurimi, într-o primă fază, și în funcție de cum vom avea feedback la acest proiect, vom extinde probabil și la celelalte localități urbane și, de ce nu, și la nivelul județului.
general Ioan Nițică, inspector-șef al ISU Neamț
În cadrul proiectului s-au achiziționat un manechin Brayden Pro (vârf de gamă la acest moment), o tabletă Samsung și o vestă pentru manevra Heimlich. Bogdan Roman, sponsorul proiectului, a amintit despre importanța reacției rapide în cazul unei situații de urgență, până ce ajunge la fața locului un echipaj medical.
Mulțumesc pentru oportunitatea de a fi de folos. 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu li acordă la timp primul ajutor. Acesta este motivul pentru care am fost convins să iau parte la proiect și orice manevră de resuscitare, care începe mai târziu de două minute de la declanșarea situației de urgență, scade scade șansele de supraviețuire și, mai ales, șansele de supraviețuire fără sechele neurologice. Elevii, beneficiarii direcți ai proiectului, trebuie să știe cum să se comporte în situații critice. Elevii sunt cei care sunt în stare să schimbe mentalitățile părinților și să-i ajute să înțeleagă că e nevoie să știe aceste metode acordare a primului ajutor. Prin urmare, toată comunitatea este beneficiară, într-un mod sau altul, a acestui proiect. Proiectul, care a fost înaintat de șapte săptămâni, a avut o oarecare întârzâiere, însă nu putem să nu conștientizăm că abnegația și competența salvatorilor topește, cu siguranță, orice neajuns creat de birocrația românească.”
Bogdan Roman, manager Metropolis Fereastra 1 și sponsor al proiectului
„Învață să salvezi o viață!” a fost gândit ca un program pentru școlile din municipiul Roman în care aceste manevre să fie predate elevilor de către formatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman: plt. major Claudiu Stoleriu, plt. adj. Gabriel Ștefan și plt. maj. Bogdan Pricope.
Am observat această nevoie și, pentru că jurnaliștii și pompierii sunt de atâtea ori împreună pe teren, în situații dintre cele mai diverse, am considerat că un gest venit din exterior către salvatori va fi un “mulțumesc” și o confirmare a aprecierii pe care comunitatea le-o poartă. O supriză plăcută a venit din partea domnului Bogdan Roman, care nu doar că a îmbrățișat ideea, dar a achiziționat cel mai performante produse care există la acest moment pe piață. Propunerea de proiect a fost înaintată către ISU Neamț pe 13 septembrie, manechinul, tableta și vesta au fost achiziționate în prima jumătate a lunii octombrie, iar acum suntem la momentul la care lansăm efectiv programul în școli. Este un proiect pentru comunitate și sper ca toți elevii din Roman și din zona Roman să beneficieze de lecții de acordare a primului ajutor, fiindcă nu se știe când ar putea deveni salvatori.
Teodora Baciu, cofondator inRoman.ro
La nivelul municipiului Roman, timpul mediu de intervenție al unei ambulanțe este de aproximativ 4 minute, iar în mediul rural, timpul mediu de intervenție este de 17 – 18 minute.
Proiectul “Învață să salvezi o viață!” se va desfășura pe întreg până la sfârșitul anului școlar 2019 – 2020. Activitatea va debuta pe 16 decembrie, la Colegiul Tehnic “Miron Costin” Roman.
0 Comentarii